Таг: БДП

СУБВЕНЦИИ ЗА ПЛАТИ, ПОВОЛНИ КРЕДИТИ И БРИШЕЊЕ НА КАМАТИТЕ НА ДОЛГОВИТЕ НА ГРАЃАНИТЕ СЕ ДЕЛ ОД ПЕТТИОТ ПАКЕТ ЕКОНОМСКИ МЕРКИ

СУБВЕНЦИИ ЗА ПЛАТИ, ПОВОЛНИ КРЕДИТИ И БРИШЕЊЕ НА КАМАТИТЕ НА ДОЛГОВИТЕ НА ГРАЃАНИТЕ СЕ ДЕЛ ОД ПЕТТИОТ ПАКЕТ ЕКОНОМСКИ МЕРКИ

Петтиот пакет економски мерки за помош на стопанството и граѓаните за пребродување на ковид кризата ќе чини 160 милиони евра. И со овој пакет со обезб ...
МАКЕДОНИЈА СЕ СООЧУВА СО НАЈДЛАБОКА РЕЦЕСИЈА ВО ПОСЛЕДНИТЕ ДВЕ ДЕЦЕНИИ, ИАКО ВЛАДАТА ГО УБЛАЖИ ВЛИЈАНИЕТО ОД КРИЗАТА, ВЕЛИ СВЕТСКА БАНКА

МАКЕДОНИЈА СЕ СООЧУВА СО НАЈДЛАБОКА РЕЦЕСИЈА ВО ПОСЛЕДНИТЕ ДВЕ ДЕЦЕНИИ, ИАКО ВЛАДАТА ГО УБЛАЖИ ВЛИЈАНИЕТО ОД КРИЗАТА, ВЕЛИ СВЕТСКА БАНКА

Македонија се соочува со најдлабока рецесија во изминатите две децении, со влијание врз сите сектори на економијата, откако ковид-19 пандемијата силно ...
МАКЕДОНСКАТА ЕКОНОМИЈА СЕ НАМАЛИ ЗА 12,7 ОТСТО ВО ВТОРОТО ТРИМЕСЕЧЈЕ, ЗАЕВ НАЈАВИ НОВ ПАКЕТ МЕРКИ, ОВОЈПАТ БЕЗ ЗАДОЛЖУВАЊЕ

МАКЕДОНСКАТА ЕКОНОМИЈА СЕ НАМАЛИ ЗА 12,7 ОТСТО ВО ВТОРОТО ТРИМЕСЕЧЈЕ, ЗАЕВ НАЈАВИ НОВ ПАКЕТ МЕРКИ, ОВОЈПАТ БЕЗ ЗАДОЛЖУВАЊЕ

Македонската економија се намали за 12,7 отсто во вториот квартал од годината, соопшти Државниот завод за статистика. Станува збор за месеците април, ...
НАПЛАТАТА НА ДДВ ВО АПРИЛ НАМАЛЕНА ЗА 43% ВО ОДНОС НА ЛАНИ

НАПЛАТАТА НА ДДВ ВО АПРИЛ НАМАЛЕНА ЗА 43% ВО ОДНОС НА ЛАНИ

Министерката за финансии Нина Ангеловска кажа дека буџетските приходи во април изнесуваат 14,2 милијарди денари и се намалени за околу 20% споредено с ...
ММФ ПРЕДЛАГА ПОСКАП БЕНЗИН И ДАНОК НА ИМОТ ЗА ДА СЕ ИСПЕГЛААТ ЗГОЛЕМУВАЊАТА НА ПЕНЗИИТЕ И СУБВЕНЦИИТЕ

ММФ ПРЕДЛАГА ПОСКАП БЕНЗИН И ДАНОК НА ИМОТ ЗА ДА СЕ ИСПЕГЛААТ ЗГОЛЕМУВАЊАТА НА ПЕНЗИИТЕ И СУБВЕНЦИИТЕ

Меѓународниот монетарен фонд предлага да се зголемат даноците на горива и на имот, како дел од мерките за зголемување на приходите на државата за да м ...
ПОВИСОК ДАНОК НА ИМОТ И НА ГОРИВОТО, А ПОМАЛО ЗАФАЌАЊЕ ОД НИСКИТЕ ПЛАТИ, ПРЕДЛАГА МИСИЈАТА НА ММФ

ПОВИСОК ДАНОК НА ИМОТ И НА ГОРИВОТО, А ПОМАЛО ЗАФАЌАЊЕ ОД НИСКИТЕ ПЛАТИ, ПРЕДЛАГА МИСИЈАТА НА ММФ

Меѓународниот монетарен фонд ќе предложи повисоко оданочување на имотот и на горивото во Македонија и покачување на пензиите само врз основа на реални ...
ВЛАДАТА ДОНЕСЕ РЕБАЛАНС НА БУЏЕТОТ, РАСХОДИТЕ НАМАЛЕНИ ЗА 47 МИЛИОНИ ЕВРА

ВЛАДАТА ДОНЕСЕ РЕБАЛАНС НА БУЏЕТОТ, РАСХОДИТЕ НАМАЛЕНИ ЗА 47 МИЛИОНИ ЕВРА

Владата донесе ребаланс на Буџетот за 2017 година на денешната седница, според кој што проектираните расходи се намалени за 2,9 милијарди денари, сооп ...
СЕКОЕ БЕБЕ ВО МАКЕДОНИЈА СЕ РАЃА СО ДОЛГ ОД 2.274 ЕВРА

СЕКОЕ БЕБЕ ВО МАКЕДОНИЈА СЕ РАЃА СО ДОЛГ ОД 2.274 ЕВРА

Државниот и јавниот долг на Македонија се сè уште во одржливи рамки, но блиску до границата на одржливост зашто поголем дел од фискалниот простор е ве ...
ЈАВНИОТ ДОЛГ ПРВПАТ НАДМИНА 50 ОТСТО ОД БДП

ЈАВНИОТ ДОЛГ ПРВПАТ НАДМИНА 50 ОТСТО ОД БДП

Јавниот долг за третиот квартал од 2016  е и 50,6 проценти, а државниот долг е 41,9 отсто од домашниот бруто-производ (БДП) објави денеска Министерств ...
СТАВРЕСКИ ЗА ТРИ МЕСЕЦИ ГО ПОТРОШИЛ ДЕФИЦИТОТ ПЛАНИРАН ЗА ЦЕЛА ГОДИНА

СТАВРЕСКИ ЗА ТРИ МЕСЕЦИ ГО ПОТРОШИЛ ДЕФИЦИТОТ ПЛАНИРАН ЗА ЦЕЛА ГОДИНА

За цела 2016 година власта планираше буџетски дефицит од 3,2 отсто од бруто домашниот производ (БДП), односно 300 милиони евра. Буџетот беше предвиден ...
10 / 10 НАПИСИ