Таг: Блаже Конески

1 2 10 / 20 НАПИСИ
ВЛАДАТА ПРЕДЛАГА ДА СЕ ВОВЕДАТ НОВИ ДРЖАВНИ НАГРАДИ ПОСВЕТЕНИ НА ЛИНГВИСТИТЕ БЛАЖЕ КОНЕСКИ И РЕМЗИ НЕСИМИ

ВЛАДАТА ПРЕДЛАГА ДА СЕ ВОВЕДАТ НОВИ ДРЖАВНИ НАГРАДИ ПОСВЕТЕНИ НА ЛИНГВИСТИТЕ БЛАЖЕ КОНЕСКИ И РЕМЗИ НЕСИМИ

По предлог на Министерството за култура, Владата го утврди текстот на Предлог-законот за изменување и дополнување на Законот државните награди, со што ...
ДОКУМЕНТАРЕЦОТ ЗА БЛАЖЕ КОНЕСКИ „ЈАНЅА“ НА КАЛАЈЏИСКИ УТРЕ ПРЕМИЕРНО ВО КИНО МИЛЕНИУМ

ДОКУМЕНТАРЕЦОТ ЗА БЛАЖЕ КОНЕСКИ „ЈАНЅА“ НА КАЛАЈЏИСКИ УТРЕ ПРЕМИЕРНО ВО КИНО МИЛЕНИУМ

Првиот долгометражен документарен филм за Блаже Конески „Јанѕа“, по сценарио и режија на документаристот Никола Т. Калајџиски, утре премиерно ќе се пр ...
СО ОВОЈ ДЕН ГО ИСПОЛНУВАМЕ ЗАВЕТОТ НА БЛАЖЕ КОНЕСКИ, КАЖА ПРЕМИЕРОТ КОВАЧЕВСКИ ЗА ДЕНОТ НА МАКЕДОНСКИОТ ЈАЗИК

СО ОВОЈ ДЕН ГО ИСПОЛНУВАМЕ ЗАВЕТОТ НА БЛАЖЕ КОНЕСКИ, КАЖА ПРЕМИЕРОТ КОВАЧЕВСКИ ЗА ДЕНОТ НА МАКЕДОНСКИОТ ЈАЗИК

Иднината на нашиот јазик е иднината на нашата татковина, кажа премиерот Димитар Ковачевски на денешното свечено одбележување на Денот на македонскиот ...
МАКЕДОНЕЦОТ Е СРЕЌЕН ШТО ГО ИМАШЕ БЛАЖЕ КОНЕСКИ КОГА ЈА ИЗВОЈУВА СЛОБОДАТА, РЕЧЕ АКАДЕМИК УРОШЕВИЌ НА СВЕЧЕНОСТА ЗА 100 ГОДИНИ ОД РАЃАЊЕТО НА ВЕЛИКАНОТ

МАКЕДОНЕЦОТ Е СРЕЌЕН ШТО ГО ИМАШЕ БЛАЖЕ КОНЕСКИ КОГА ЈА ИЗВОЈУВА СЛОБОДАТА, РЕЧЕ АКАДЕМИК УРОШЕВИЌ НА СВЕЧЕНОСТА ЗА 100 ГОДИНИ ОД РАЃАЊЕТО НА ВЕЛИКАНОТ

„Блаже Конески беше ренесансна појава, и научник и уметник на зборот, спој на рационална мисла и на емотивен изблик. Такви луѓе во ниту една култура н ...
СЕКОЈ НЕГОВ ЗБОР Е АМАНЕТ ЗА ГЕНЕРАЦИИТЕ – МАКЕДОНИЈА СЛАВИ 100 ГОДИНИ ОД РАЃАЊЕТО НА БЛАЖЕ КОНЕСКИ

СЕКОЈ НЕГОВ ЗБОР Е АМАНЕТ ЗА ГЕНЕРАЦИИТЕ – МАКЕДОНИЈА СЛАВИ 100 ГОДИНИ ОД РАЃАЊЕТО НА БЛАЖЕ КОНЕСКИ

Секој збор на Блаже Конески истовремено е и порака и аманет, наша должност, наша обврска е да не заборавиме да ги пренесуваме на идните генерации како ...
НАЈВАЖНИТЕ ТЕКСТОВИ НА КОНЕСКИ И МИСИРКОВ ПРЕВЕДЕНИ НА УНГАРСКИ ЈАЗИК И ПРОМОВИРАНИ ВО БУДИМПЕШТА

НАЈВАЖНИТЕ ТЕКСТОВИ НА КОНЕСКИ И МИСИРКОВ ПРЕВЕДЕНИ НА УНГАРСКИ ЈАЗИК И ПРОМОВИРАНИ ВО БУДИМПЕШТА

Зборникот од Блаже Конески „За македонскиот јазик“, преведен на унгарски јазик „A macedón nyelvről“, беше промовиран деновиве на Институтот за славист ...
ПОЛИТИЧКАТА СТИХИЈА НИШТО НЕ Ѝ МОЖЕ НА НАРОДНОЈАЗИЧНАТА, РЕЧЕ ПРОФЕСОРОТ ПАНДЕВ НА ПРОСЛАВАТА ЗА 75 ГОДИНИ КАТЕДРА ЗА МАКЕДОНСКИ ЈАЗИК

ПОЛИТИЧКАТА СТИХИЈА НИШТО НЕ Ѝ МОЖЕ НА НАРОДНОЈАЗИЧНАТА, РЕЧЕ ПРОФЕСОРОТ ПАНДЕВ НА ПРОСЛАВАТА ЗА 75 ГОДИНИ КАТЕДРА ЗА МАКЕДОНСКИ ЈАЗИК

Политичката стихија ништо не ѝ може на народнојазичната, рече професорот Димитар Пандев на денешната средба на генерации во чест на 75 години од основ ...
СО „ТИШИНА“ И МУРАЛОТ НА КОНЕСКИ САКАВ ДА ПОКАЖАМ ДЕКА ДОПРВА ТРЕБА ДА ИСТРАЕМЕ, ВЕЛИ ДЕЈВИД СТОИЛКОВСКИ-МОЛЕРАЈ

СО „ТИШИНА“ И МУРАЛОТ НА КОНЕСКИ САКАВ ДА ПОКАЖАМ ДЕКА ДОПРВА ТРЕБА ДА ИСТРАЕМЕ, ВЕЛИ ДЕЈВИД СТОИЛКОВСКИ-МОЛЕРАЈ

Сакав да укажам дека како народ сме биле силни и истрајни, но допрва треба да истраеме и да ја негуваме нашата традиција, вели Дејвид Стоилковски-Моле ...
СО ДОКУМЕНТАРЦИ, ТВ-ЕМИСИИ И МУРАЛ КИНОТЕКАТА ВЕЧЕРВА СЛАВИ 100 ГОДИНИ ОД РАЃАЊЕТО НА КОНЕСКИ

СО ДОКУМЕНТАРЦИ, ТВ-ЕМИСИИ И МУРАЛ КИНОТЕКАТА ВЕЧЕРВА СЛАВИ 100 ГОДИНИ ОД РАЃАЊЕТО НА КОНЕСКИ

Во Кинотеката на Македонија вечерва во 20 часот ќе има проекции на документарни филмови и ќе биде откриен муралот посветени на великанот на македонски ...
КОНЕСКИ ГО ВНЕСЕ МАКЕДОНСКИОТ ЈАЗИК ВО СВЕТСКАТА ЛИТЕРАТУРА, ВЕЛИ МИНИСТЕРКАТА СТЕФОСКА

КОНЕСКИ ГО ВНЕСЕ МАКЕДОНСКИОТ ЈАЗИК ВО СВЕТСКАТА ЛИТЕРАТУРА, ВЕЛИ МИНИСТЕРКАТА СТЕФОСКА

Блаже Конески е човекот кој суштински придонесува македонскиот јазик и македонската книжевност да станат дел од светскиот литературен процес, рече мин ...
1 2 10 / 20 НАПИСИ