Таг: Евреи

1 2 3 10 / 30 НАПИСИ
СО ИЗЛОЖБА ЗА 7.144 ДЕПОРТИРАНИ ЕВРЕИ ОД МАКЕДОНИЈА ОДБЕЛЕЖАН НАЦИОНАЛНИОТ КОМЕМОРАТИВЕН ДЕН НА ИЗРАЕЛ

СО ИЗЛОЖБА ЗА 7.144 ДЕПОРТИРАНИ ЕВРЕИ ОД МАКЕДОНИЈА ОДБЕЛЕЖАН НАЦИОНАЛНИОТ КОМЕМОРАТИВЕН ДЕН НА ИЗРАЕЛ

Со изложбата насловена „7.144 згаснати ѕвезди во холокаустот“  во знак на сеќавање на депортираните Евреи од Македонија, Еврејската заедница во Македо ...
БУГАРИЈА ТРЕБА ДА СЕ ИЗВИНИ ЗА УЛОГАТА НА НЕЈЗИНАТА ПРОФАШИСТИЧКА ВЛАДА ВО ДЕПОРТАЦИЈАТА НА МАКЕДОНСКИТЕ ЕВРЕИ, КАЖА ПЕНДАРОВСКИ

БУГАРИЈА ТРЕБА ДА СЕ ИЗВИНИ ЗА УЛОГАТА НА НЕЈЗИНАТА ПРОФАШИСТИЧКА ВЛАДА ВО ДЕПОРТАЦИЈАТА НА МАКЕДОНСКИТЕ ЕВРЕИ, КАЖА ПЕНДАРОВСКИ

Со Поворка на живите од Музејот на Град Скопје до „Тутунски комбинат“ денеска почна одбележувањето на 80-годишнината од депортација на македонските Ев ...
БИТОЛСКИТЕ ЕВРЕИ ВО ТРЕБЛИНКА ЖИВЕЕЛЕ САМО 40 МИНУТИ, А ОД БИТОЛА ГИ СПРОВЕЛА БУГАРСКАТА СТРАЖА, БЕШЕ КАЖАНО НА ПРОМОЦИЈАТА НА КНИГАТА „ТРАГИ НА ЕВРЕЈСКОТО НАСЛЕДСТВО“

БИТОЛСКИТЕ ЕВРЕИ ВО ТРЕБЛИНКА ЖИВЕЕЛЕ САМО 40 МИНУТИ, А ОД БИТОЛА ГИ СПРОВЕЛА БУГАРСКАТА СТРАЖА, БЕШЕ КАЖАНО НА ПРОМОЦИЈАТА НА КНИГАТА „ТРАГИ НА ЕВРЕЈСКОТО НАСЛЕДСТВО“

Над 3.000 битолски Евреи по депортацијата во Полска само 40 минути поживеале во концентрациониот логор Треблинка, а потоа биле убиени во гасни комори, ...
ПОТОМЦИТЕ НА МАКЕДОНСКИТЕ ЕВРЕИ СО ПОРАКА „НИЕ ПАМЕТИМЕ” ПРЕД БУГАРСКИОТ КЛУБ „ВАНЧО МИХАЈЛОВ“ ВО БИТОЛА

ПОТОМЦИТЕ НА МАКЕДОНСКИТЕ ЕВРЕИ СО ПОРАКА „НИЕ ПАМЕТИМЕ” ПРЕД БУГАРСКИОТ КЛУБ „ВАНЧО МИХАЈЛОВ“ ВО БИТОЛА

„Без сеќавање нема иднина, ние паметиме“, транспаренти со вакви пораки истакнаа потомците на македонските Евреи пред бугарскиот клуб во Битола кој го ...
80 ГОДИНИ БИТОЛСКО ПАРТИЗАНСКО СЕМЕЈСТВО ЧУВАЛО КАКО АМАНЕТ СЛИКИ НА ЕВРЕЈСКИ УМЕТНИК, МУ ГИ ПРЕДАДЕ НА НЕГОВИ ИЗРАЕЛСКИ РОДНИНИ

80 ГОДИНИ БИТОЛСКО ПАРТИЗАНСКО СЕМЕЈСТВО ЧУВАЛО КАКО АМАНЕТ СЛИКИ НА ЕВРЕЈСКИ УМЕТНИК, МУ ГИ ПРЕДАДЕ НА НЕГОВИ ИЗРАЕЛСКИ РОДНИНИ

Стотици цртежи со висок уметнички квалитет изработени од младиот талентиран Евреин од Битола, Гастон Гамлиел, денес на 80-годишнината од депортацијата ...
БУГАРСКИТЕ ДИПЛОМАТИ НЕ ДОЈДОА НА ОДБЕЛЕЖУВАЊЕТО НА 80 ГОДИНИ ОД ХОЛОКАУСТОТ НА ЕВРЕИТЕ ВО БИТОЛА

БУГАРСКИТЕ ДИПЛОМАТИ НЕ ДОЈДОА НА ОДБЕЛЕЖУВАЊЕТО НА 80 ГОДИНИ ОД ХОЛОКАУСТОТ НА ЕВРЕИТЕ ВО БИТОЛА

Претставници од Бугарската амбасада во Македонија и Генералниот конзулат на Бугарија во Битола не се појавија да положат цвеќе пред камената менора во ...
ЗОРАН ЃОРГИЕВ НАПИША КНИГА ЗА МИНАТОТО НА БИТОЛСКИТЕ ЕВРЕИ, ПРВА ЗА ОВАА ТЕМА ОД 1993

ЗОРАН ЃОРГИЕВ НАПИША КНИГА ЗА МИНАТОТО НА БИТОЛСКИТЕ ЕВРЕИ, ПРВА ЗА ОВАА ТЕМА ОД 1993

По 30 години, од печат излегува нова книга за историјата на битолските Евреи. „Траги на еврејското наследство во Битола“ е првата книга на авторот Зор ...
ШТИП ДОБИ ПАРИ ЗА ПРОЕКТОТ „ПОСЛЕДНИТЕ ЕВРЕЈСКИ КУЌИ“ ЗА 80-ГОДИШНИНАТА ОД ДЕПОРТАЦИЈАТА НА ЕВРЕИТЕ ОД МАКЕДОНИЈА

ШТИП ДОБИ ПАРИ ЗА ПРОЕКТОТ „ПОСЛЕДНИТЕ ЕВРЕЈСКИ КУЌИ“ ЗА 80-ГОДИШНИНАТА ОД ДЕПОРТАЦИЈАТА НА ЕВРЕИТЕ ОД МАКЕДОНИЈА

За одбележувањето на 80-годишнината од депортацијата на Евреите што ќе се случи догодина во Штип, Министерството за култура го поддржа истражувачкиот ...
ЦАР БОРИС И ЕУ

ЦАР БОРИС И ЕУ

Мирно и достоинствено да го изедначиме фашизмот со антифашизмот ...
ЕВРЕЈСКО СЕМЕЈСТВО СО БИТОЛСКО ПОТЕКЛО ДОНИРАШЕ ОПРЕМА ЗА ОДРЖУВАЊЕ НА ФОТО ФОНДОТ ЗА ЕВРЕИТЕ ВО АРХИВОТ НА БИТОЛА

ЕВРЕЈСКО СЕМЕЈСТВО СО БИТОЛСКО ПОТЕКЛО ДОНИРАШЕ ОПРЕМА ЗА ОДРЖУВАЊЕ НА ФОТО ФОНДОТ ЗА ЕВРЕИТЕ ВО АРХИВОТ НА БИТОЛА

Семејството на Џо Исак од САД, кое води потекло од Битола, донираше сто килограми материјал за чување и одржување на раритетниот фотографски фонд за б ...
1 2 3 10 / 30 НАПИСИ