Таг: иселување

1 2 328 / 28 НАПИСИ
ЖИВЕЕШ ЛИ ПОДОБРО КОГА ЌЕ СЕ ИСЕЛИШ ОД МАКЕДОНИЈА, ИСТРАЖУВА НИНА  НИКОЛИЌ ВО НОВАТА ПРЕТСТАВА

ЖИВЕЕШ ЛИ ПОДОБРО КОГА ЌЕ СЕ ИСЕЛИШ ОД МАКЕДОНИЈА, ИСТРАЖУВА НИНА  НИКОЛИЌ ВО НОВАТА ПРЕТСТАВА

„Белградската трилогија“ е насловот на драма од Биљана Србљановиќ, која на сцената на Кино Култура ја режираше Нина Николиќ.  Со оваа претстава, режис ...
ИСЕЛУВАЊЕТО ЈА ОСТАВИ БИТОЛА БЕЗ ДОВОЛНО СРЕДНОШКОЛЦИ, И ТРОЈКАШИ СЕ ЗАПИШУВААТ НА МЕДИЦИНА

ИСЕЛУВАЊЕТО ЈА ОСТАВИ БИТОЛА БЕЗ ДОВОЛНО СРЕДНОШКОЛЦИ, И ТРОЈКАШИ СЕ ЗАПИШУВААТ НА МЕДИЦИНА

Битола се празни, а иселеничкиот бран кој трае неколку години, ги спушти критериумите за упис дури и во најпрестижните средни школи во градот. Така, у ...
МЛАДИТЕ СЕ ИСЕЛИЈА, СЛАВНО КРУШЕВО ДЕНЕС ГО КРЕПАТ САМО ПЕНЗИОНЕРИ

МЛАДИТЕ СЕ ИСЕЛИЈА, СЛАВНО КРУШЕВО ДЕНЕС ГО КРЕПАТ САМО ПЕНЗИОНЕРИ

Се празни градот каде се удрени темелите на македонската револуционерна борба. Славно Крушево, од каде пред повеќе од еден век одекна гласот за првата ...
ИСЕЛУВАЊЕТО Е НАЈСИГУРЕН ИЗЛЕЗ ОД ВИТЕЛОТ НА СИРОМАШТИЈАТА

ИСЕЛУВАЊЕТО Е НАЈСИГУРЕН ИЗЛЕЗ ОД ВИТЕЛОТ НА СИРОМАШТИЈАТА

Шестчленото семејство Цветковски од Волковија, тетовско, за само 5 години падна во вителот на сиромаштијата и од релативно солидно ситуирано стана соц ...
КАРТА ЗА ИСЕЛУВАЊЕ ОД МАКЕДОНИЈА ПРЕД СПОМЕНИКОТ ФИЛИП ВТОРИ ВО БИТОЛА

КАРТА ЗА ИСЕЛУВАЊЕ ОД МАКЕДОНИЈА ПРЕД СПОМЕНИКОТ ФИЛИП ВТОРИ ВО БИТОЛА

Импровизиран скенер за метал како оној на аеродромите, редица куфери и симболична авионска карта потпрена на споменикот на Филип Втори постави академс ...
70 ОТСТО МЛАДИ ВО ПРИЛЕП ИДНИНАТА СИ ЈА ГЛЕДААТ НАДВОР ОД МАКЕДОНИЈА

70 ОТСТО МЛАДИ ВО ПРИЛЕП ИДНИНАТА СИ ЈА ГЛЕДААТ НАДВОР ОД МАКЕДОНИЈА

Прилепчанецот Александар Џ. (30) е дипломец на Економски факултет во Скопје и 8 години e без работа. Разочаран од системот, од економската стагнација ...
ПОЛОВИНА МИЛИОН МАКЕДОНЦИ СИРОМАШНИ, НАД 170 ИЛЈАДИ ОТСЕЛЕНИ

ПОЛОВИНА МИЛИОН МАКЕДОНЦИ СИРОМАШНИ, НАД 170 ИЛЈАДИ ОТСЕЛЕНИ

457 илјади е бројот на лица кои живеат под прагот на сиромаштија во Македонија, што е 22,1% од населението, а над 170 илјади граѓани се отселени од зе ...
ТАБЛИ АЛАРМИРААТ ЗА ИСЕЛУВАЊЕТО ВО РЕКАНСКИОТ КРАЈ

ТАБЛИ АЛАРМИРААТ ЗА ИСЕЛУВАЊЕТО ВО РЕКАНСКИОТ КРАЈ

Иселувањето, најголем проблем во Реканскиот крај, е темата на граѓанската акција со поставување сообраќајни табли - потсетници во реканските села. На ...
1 2 328 / 28 НАПИСИ