Таг: Косел

МРТВИОТ ВУЛКАН КАЈ КОСЕЛ ЌЕ СТАНЕ УЧИЛНИЦА НА ОТВОРЕНО

МРТВИОТ ВУЛКАН КАЈ КОСЕЛ ЌЕ СТАНЕ УЧИЛНИЦА НА ОТВОРЕНО

Дувалото кај охридски Косел, остаток од некогашен вулкан, ќе стане училница по геологија на отворено. Проектот, кој се спроведува од страна на Здружен ...
ЃОРЃИ РИСТОСКИ СО ПАРАГЛАЈДЕР ЈА ПРЕЛЕТА МАКЕДОНИЈА – ПОЛЕТА ОД СКОПЈЕ, СЛЕТА КАЈ ОХРИД

ЃОРЃИ РИСТОСКИ СО ПАРАГЛАЈДЕР ЈА ПРЕЛЕТА МАКЕДОНИЈА – ПОЛЕТА ОД СКОПЈЕ, СЛЕТА КАЈ ОХРИД

Членот на скопскиот параглајдинг клуб Вертиго, Ѓорѓи Ристоски, успеа да ја прелета Македонија со параглајдер. Тој полета од највисоката точка на Водно ...
ДВА ЗЕМЈОТРЕСИ ПО ПОЛНОЌ ВО ОХРИДСКО ВО ПЕРИОД ОД 9 МИНУТИ СО УМЕРЕНА ЈАЧИНА

ДВА ЗЕМЈОТРЕСИ ПО ПОЛНОЌ ВО ОХРИДСКО ВО ПЕРИОД ОД 9 МИНУТИ СО УМЕРЕНА ЈАЧИНА

Два земјотреса со умерена јачина се почувствуваа ноќеска околу 1 часот по полноќ во Охридско. Според веб сајтот на Европскиот медитерански сеизмоло ...
ИЗИИС ЈА ИСПИТУВА БЕЗБЕДНОСТА НА ГРАДИНКИТЕ ВО ОХРИД, КОСЕЛ НЕМА ДА СЕ ИСТРАЖУВА

ИЗИИС ЈА ИСПИТУВА БЕЗБЕДНОСТА НА ГРАДИНКИТЕ ВО ОХРИД, КОСЕЛ НЕМА ДА СЕ ИСТРАЖУВА

Четири екипи од Институтот за земјотресно инженерство и инженерска сеизмологија (ИЗИИС) од вчера се во Охрид, ги испитуваат оштетувањата од земјотреси ...
УШТЕ ЕДЕН ЗЕМЈОТРЕС ПОЧУВСТВУВАН ВО ОХРИД, НАЈСИЛЕН ДОСЕГА

УШТЕ ЕДЕН ЗЕМЈОТРЕС ПОЧУВСТВУВАН ВО ОХРИД, НАЈСИЛЕН ДОСЕГА

Земјотрес од 5 степени по европската макросеизмичка скала се почувствува во Охрид во 13.18 часот. Според Европско-медитеранскиот сеизмолошки центар, е ...
ЗЕМЈОТРЕСИТЕ ОТВОРИЈА НОВИ ДУВАЛА НА ВУЛКАНОТ КАЈ КОСЕЛ

ЗЕМЈОТРЕСИТЕ ОТВОРИЈА НОВИ ДУВАЛА НА ВУЛКАНОТ КАЈ КОСЕЛ

Серијата земјотреси кои што со недели го тресат Охрид и околината, а епицентарот им е на неколку километри од единствениот жив вулкан на Балканот во К ...
УШТЕ ЕДЕН ЗЕМЈОТРЕС ОД 4 СТЕПЕНИ ГО СТРЕСЕ ОХРИД, ДЕЛОВИ ОД ГРАДОТ БЕЗ СТРУЈА

УШТЕ ЕДЕН ЗЕМЈОТРЕС ОД 4 СТЕПЕНИ ГО СТРЕСЕ ОХРИД, ДЕЛОВИ ОД ГРАДОТ БЕЗ СТРУЈА

Нов земјотрес од 4 степени по европската макросеизмичка скала утринава беше почувствуван во Охрид 11.29 часот. Според Европско-медитеранскиот сеизмоло ...
НЕ БИ ТРЕБАЛО ДА СЕ ОЧЕКУВА ПОЗНАЧАЕН ЗЕМЈОТРЕС ВО ОХРИДСКО, ЕНЕРГИЈАТА Е ИСТРОШЕНА, СМИРУВА ДИРЕКТОРОТ НА ИЗИИС ГАРЕВСКИ

НЕ БИ ТРЕБАЛО ДА СЕ ОЧЕКУВА ПОЗНАЧАЕН ЗЕМЈОТРЕС ВО ОХРИДСКО, ЕНЕРГИЈАТА Е ИСТРОШЕНА, СМИРУВА ДИРЕКТОРОТ НА ИЗИИС ГАРЕВСКИ

  Не би требало да се очекува некој значаен земјотрес во охридското епицентрално подрачје по серијата земјотреси последниве неколку дена, вели ...
ПО СЕРИЈАТА ЗЕМЈОТРЕСИ, ДА СЕ ИСПИТА ВУЛКАНОТ КАЈ КОСЕЛ, БАРА ЕКОЛОГИСТОТ ПАНОСКИ

ПО СЕРИЈАТА ЗЕМЈОТРЕСИ, ДА СЕ ИСПИТА ВУЛКАНОТ КАЈ КОСЕЛ, БАРА ЕКОЛОГИСТОТ ПАНОСКИ

По серијата земјотреси кои што го тресат Охрид една недела речиси секојдневно, познатиот охридски екологист и координатор на Дримскиот проект Дејан Па ...
ОХРИЃАНИ СЕ ПЛАШАТ ДЕКА ЗЕМЈОТРЕСИТЕ СЕ ЗНАК ОТИ СЕ БУДИ ВУЛКАНОТ ВО  КОСЕЛ

ОХРИЃАНИ СЕ ПЛАШАТ ДЕКА ЗЕМЈОТРЕСИТЕ СЕ ЗНАК ОТИ СЕ БУДИ ВУЛКАНОТ ВО  КОСЕЛ

Рано утринававо во Охрид беа почувствувани неколку силни земјотреси. Едниот го стресе градот околу 2 часот, а другиот околу 8 часот. Од Европската сеи ...
10 / 10 НАПИСИ