Таг: Милтон Манаки

БИТОЛСКИТЕ ВЛАСИ СО НОВА ИНИЦИЈАТИВА ОД СОЛУН ДА СЕ ВРАТАТ ПОСМРТНИТЕ ОСТАНКИ НА ЈАНАКИ МАНАКИ, ЗА ДА ПОЧИВА ЗАЕДНО СО БРАТ МУ МИЛТОН ВО БИТОЛА

БИТОЛСКИТЕ ВЛАСИ СО НОВА ИНИЦИЈАТИВА ОД СОЛУН ДА СЕ ВРАТАТ ПОСМРТНИТЕ ОСТАНКИ НА ЈАНАКИ МАНАКИ, ЗА ДА ПОЧИВА ЗАЕДНО СО БРАТ МУ МИЛТОН ВО БИТОЛА

Посмртните останки на Јанаки Манаки (1878-1954), кој заедно со брат му Милтон беа први сниматели на Балканот, да се донесат во Битола,  е долгогодишна ...
БРАЌАТА МАНАКИ СЕ ДЕЛ ОД ИСТОРИИТЕ НА ГРЦИЈА, СРБИЈА, ТУРЦИЈА И РОМАНИЈА, НО ДОМ ИМ Е БИТОЛА

БРАЌАТА МАНАКИ СЕ ДЕЛ ОД ИСТОРИИТЕ НА ГРЦИЈА, СРБИЈА, ТУРЦИЈА И РОМАНИЈА, НО ДОМ ИМ Е БИТОЛА

На кој народ му припаѓале првите сниматели на Балканот, браќата Манаки, е едно од прашањата на кое одговор се обидува да даде документарниот филм „Ман ...
ФЕСТИВАЛОТ „БРАЌА МАНАКИ“ СЛАВИ 40 ГОДИНИ ПОСТОЕЊЕ

ФЕСТИВАЛОТ „БРАЌА МАНАКИ“ СЛАВИ 40 ГОДИНИ ПОСТОЕЊЕ

Денес Фестивалот на филмска камера „Браќа Манaки“ од Битола слави 40 годишно постоење. Јубилејот се поколопува со 55 годишнината од смртта на првиот с ...
„МАЈКАТА“ НА МАНАКИ ПОСТАРА ОД „ЕМИГРАНТСКАТА МАЈКА“ ОД KАЛИФОРНИЈА

„МАЈКАТА“ НА МАНАКИ ПОСТАРА ОД „ЕМИГРАНТСКАТА МАЈКА“ ОД KАЛИФОРНИЈА

Антологиската фотографија на Милтон Манаки, „Мајка со изгладнети деца“, сликана во 1916 година во виорот на Првата светска војна, постара е за две дец ...
ДУХОТ НА РАДИО БИТОЛА ЖИВЕЕ, ДУРИ И БЕЗ ДА ЕМИТУВА ПРОГРАМА

ДУХОТ НА РАДИО БИТОЛА ЖИВЕЕ, ДУРИ И БЕЗ ДА ЕМИТУВА ПРОГРАМА

Ако продолжеше да емитува програма, вчера  ќе славеше 67 години постоење во македонскиот медиумски простор. Радио Битола, најстарото јавно локално рад ...
5 / 5 НАПИСИ