Таг: Пулмонална хипертензија

ОД ПУЛМОНАЛНА ХИПЕРТЕНЗИЈА ЗАБОЛУВААТ 3-4 ЛУЃЕ НА МИЛИОН ЖИТЕЛИ, ЃУРГИЦА ЌАЕВА СЕ ИЗБОРИ ВО МАКЕДОНИЈА ДА СЕ РЕГИСТРИРААТ ПРВИТЕ ЛЕКОВИ

ОД ПУЛМОНАЛНА ХИПЕРТЕНЗИЈА ЗАБОЛУВААТ 3-4 ЛУЃЕ НА МИЛИОН ЖИТЕЛИ, ЃУРГИЦА ЌАЕВА СЕ ИЗБОРИ ВО МАКЕДОНИЈА ДА СЕ РЕГИСТРИРААТ ПРВИТЕ ЛЕКОВИ

Пулмонална хипертензија (ПХ), народски позната како глад за воздух, се карактеризира со замор и сини усни, кои асоцираат на една тешка и непредвидлива ...
ВАЛЕНТИНА УЗУНОВА ОД БОГДАНЦИ ТРЧА ЗА ЛИЦАТА СО РЕТКИ БОЛЕСТИ, СЕ ИНСПИРИРА ОД ПРИЈАТЕЛКА КОЈА ПОЧИНА ПО ДОЛГА БОРБА СО ПУЛМОНАЛНА ХИПЕРТЕНЗИЈА

ВАЛЕНТИНА УЗУНОВА ОД БОГДАНЦИ ТРЧА ЗА ЛИЦАТА СО РЕТКИ БОЛЕСТИ, СЕ ИНСПИРИРА ОД ПРИЈАТЕЛКА КОЈА ПОЧИНА ПО ДОЛГА БОРБА СО ПУЛМОНАЛНА ХИПЕРТЕНЗИЈА

Желбата да им помогне на пациентите со ретки болести и нивната терапија да се стави на позитивната листа на Фондот за здравствено осигурување е главна ...
ОД ВАЛАНДОВО ДО ГЕВГЕЛИЈА СЕ ТРЧАА 35 КИЛОМЕТРИ ЗА ПОДДРШКА НА ЛИЦАТА СО ПУЛМОНАЛНА ХИПЕРТЕНЗИЈА

ОД ВАЛАНДОВО ДО ГЕВГЕЛИЈА СЕ ТРЧАА 35 КИЛОМЕТРИ ЗА ПОДДРШКА НА ЛИЦАТА СО ПУЛМОНАЛНА ХИПЕРТЕНЗИЈА

Околу 60-ина атлетичари и рекреативци од Скопје, Велес, Струмица, Богданци, Дојран и Гевгелија, заедно со 10-ина припадници на граничната полиција од ...
ПЛАНИНАРСКИ МАРШ ЗА ПОДДРШКА НА БОЛНИТЕ ОД ПУЛМОНАЛНА ХИПЕРТЕНЗИЈА

ПЛАНИНАРСКИ МАРШ ЗА ПОДДРШКА НА БОЛНИТЕ ОД ПУЛМОНАЛНА ХИПЕРТЕНЗИЈА

Дваесетина планинари го искачија 1.434 метри високиот врв Кадиица на истоимената планина во регионот на Азот, за да дадат поддршка на болните од ретка ...
10 БОЛНИ ОД РЕТКАТА БОЛЕСТ ПУЛМОНАЛНА ХИПЕРТЕНЗИЈА ЌЕ ОСТАНАТ БЕЗ ДРЖАВНИ ЛЕКОВИ, ИАКО ФИЛИПЧЕ ВЕТИ ЛЕК ЗА СИТЕ

10 БОЛНИ ОД РЕТКАТА БОЛЕСТ ПУЛМОНАЛНА ХИПЕРТЕНЗИЈА ЌЕ ОСТАНАТ БЕЗ ДРЖАВНИ ЛЕКОВИ, ИАКО ФИЛИПЧЕ ВЕТИ ЛЕК ЗА СИТЕ

Пациентите со пулмонална хипертензија (ПХ) се изненадени од програмата што ја објави Министерството за здравство за ретки болести и тврдат дека со неа ...
НЕМА ВРЕМЕ ЗА ЧЕКАЊЕ ЗА ПАЦИЕНТИТЕ СО ПУЛМОНАЛНА ХИПЕРТЕНЗИЈА, МАРАТОНЦИ ИСТРЧАА 50 КИЛОМЕТРИ ОД СТРУМИЦА ДО ГЕВГЕЛИЈА ЗА ПОДИГНУВАЊЕ НА СВЕСТА ЗА РЕТКАТА БОЛЕСТ

НЕМА ВРЕМЕ ЗА ЧЕКАЊЕ ЗА ПАЦИЕНТИТЕ СО ПУЛМОНАЛНА ХИПЕРТЕНЗИЈА, МАРАТОНЦИ ИСТРЧАА 50 КИЛОМЕТРИ ОД СТРУМИЦА ДО ГЕВГЕЛИЈА ЗА ПОДИГНУВАЊЕ НА СВЕСТА ЗА РЕТКАТА БОЛЕСТ

За нешто помалку од пет часа заврши ултрамаратонот од Струмица до Гевгелија посветен на пациентите со пулмонална хипертензија. Триесетина маратонци и ...
УЛТРАМАРТОНЕЦОТ ЃОРГИЕВ ДОПАТУВА ОД ШВАЈЦАРИЈА ЗА ДА ТРЧА ОД СТРУМИЦА ДО ГЕВГЕЛИЈА ЗА ПАЦИЕНТИТЕ СО ПУЛМОНАЛНА ХИПЕРТЕНЗИЈА

УЛТРАМАРТОНЕЦОТ ЃОРГИЕВ ДОПАТУВА ОД ШВАЈЦАРИЈА ЗА ДА ТРЧА ОД СТРУМИЦА ДО ГЕВГЕЛИЈА ЗА ПАЦИЕНТИТЕ СО ПУЛМОНАЛНА ХИПЕРТЕНЗИЈА

Ултрамаратонецот Николче Ѓоргиев кој живее и работи во Швајцарија допатува во Струмица за да ја трча делницата до Гевгелија во должина од 50-тина кило ...
ПОЧИНА ПАЦИЕНТ СО РЕТКА БОЛЕСТ ПУЛМОНАЛНА ХИПЕРТЕНЗИЈА, НЕ БИЛ ЗАВЕДЕН ВО РЕГИСТАРОТ ОТИ ДИЈАГНОЗАТА БИЛА СЕКУНДАРНА

ПОЧИНА ПАЦИЕНТ СО РЕТКА БОЛЕСТ ПУЛМОНАЛНА ХИПЕРТЕНЗИЈА, НЕ БИЛ ЗАВЕДЕН ВО РЕГИСТАРОТ ОТИ ДИЈАГНОЗАТА БИЛА СЕКУНДАРНА

Пациент со ретката болест пулмонална хипертензија почина пред три дена, бидејќи болеста му е дијагностицирана како секундарна и тој не е внесен во рег ...
8 / 8 НАПИСИ