Таг: роман

ПЕТАР АНДОНОВСКИ ЈА ДОБИ ЕВРОПСКАТА НАГРАДА ЗА ЛИТЕРАТУРА ЗА РОМАНОТ „СТРАВ ОД ВАРВАРИ“

ПЕТАР АНДОНОВСКИ ЈА ДОБИ ЕВРОПСКАТА НАГРАДА ЗА ЛИТЕРАТУРА ЗА РОМАНОТ „СТРАВ ОД ВАРВАРИ“

Македонскиот писател Петар Андоновски е еден од 13-темина лауреати на Наградата за литература на Европската Унија, соопшти денеска жирито, во кое член ...
РОМАН НА СИМОН ДЕ БОВОАР ПРВПАТ ЌЕ СЕ ОБЈАВИ ПОСЛЕ 66 ГОДИНИ, ОТИ ВО НЕЈЗИНО ВРЕМЕ БИЛ „ПРЕМНОГУ ИНТИМЕН“

РОМАН НА СИМОН ДЕ БОВОАР ПРВПАТ ЌЕ СЕ ОБЈАВИ ПОСЛЕ 66 ГОДИНИ, ОТИ ВО НЕЈЗИНО ВРЕМЕ БИЛ „ПРЕМНОГУ ИНТИМЕН“

Роман на  француската писателка Симон де Бовоар (1908-1986) кој за време на нејзиниот живот бил оценет дека е „премногу интимен за да биде издаден“, з ...
ПИСАТЕЛКИТЕ АТВУД И ЕВАРИСТО ЈА ПОДЕЛИЈА БУКЕРОВАТА НАГРАДА

ПИСАТЕЛКИТЕ АТВУД И ЕВАРИСТО ЈА ПОДЕЛИЈА БУКЕРОВАТА НАГРАДА

Писателките Маргарет Атвуд и Бернардин Еваристо се  добитнички на престижната светска Букерова награда за 2019, откако жирито ги прекрши правилата и п ...
РОМАНОТ „НО-УИ“ НА ДИМКОВСКА Е МАКЕДОНСКИ КАНДИДАТ ЗА НАГРАДАТА БАЛКАНИКА

РОМАНОТ „НО-УИ“ НА ДИМКОВСКА Е МАКЕДОНСКИ КАНДИДАТ ЗА НАГРАДАТА БАЛКАНИКА

Писателката Лидија Димковска со романот „Но- Уи“, во издание на „Или-или“ е национален кандидат за престижната регионална книжевна награда Балканика 2 ...
ПОЛИТИКАТА НАПРАВИ ЕСТРАДА ОД КУЛТУРАТА, ВЕЛИ ПИСАТЕЛКАТА ЛИДИЈА ДИМКОВСКА

ПОЛИТИКАТА НАПРАВИ ЕСТРАДА ОД КУЛТУРАТА, ВЕЛИ ПИСАТЕЛКАТА ЛИДИЈА ДИМКОВСКА

Лидија Димковска, една од најпреведуваните македонски автори и добитник на повеќе награди меѓу кои и Европската награда за литература во 2013, неодамн ...
5 / 5 НАПИСИ