Таг: Саат кула

РЕСТАВРИРАНИ И ОТВОРЕНИ ЗА ПОСЕТА ТУРСКАТА БАЊА И СААТ КУЛАТА ВО ДОЈРАН СРУШЕНИ ВО ПРВАТА СВЕТСКА ВОЈНА

РЕСТАВРИРАНИ И ОТВОРЕНИ ЗА ПОСЕТА ТУРСКАТА БАЊА И СААТ КУЛАТА ВО ДОЈРАН СРУШЕНИ ВО ПРВАТА СВЕТСКА ВОЈНА

Турската бања и Саат кулата во Дојран кои беа срушени во Првата светска војна и со децении беа во руинирани состојба, целосно се реставрирани и конзер ...
ПОЧНАА РЕСТАВРАЦИЈАТА НА СРУШЕНАТА ЦРКВА „СВ. ВЛАСИЈЕ“  И АРХЕОЛОШКИТЕ ИСТРАЖУВАЊА НА ШТИПСКАТА СААТ КУЛА

ПОЧНАА РЕСТАВРАЦИЈАТА НА СРУШЕНАТА ЦРКВА „СВ. ВЛАСИЈЕ“ И АРХЕОЛОШКИТЕ ИСТРАЖУВАЊА НА ШТИПСКАТА СААТ КУЛА

Со средства од ИПАРД програмата на Европската Унија, Завод и Музеј во Штип ги започна реставраторските работи на срушената црква „Св. Власије“ во подн ...
ПО ЧЕТИРИ ВЕКА ЌЕ СЕ ОБНОВУВА СААТ КУЛАТА ВО ШТИП

ПО ЧЕТИРИ ВЕКА ЌЕ СЕ ОБНОВУВА СААТ КУЛАТА ВО ШТИП

Саат кулата во Штип, која датира од 17. век, конечно ќе се обновува. Министерството за култура прифати неколку апликации за проекти на Музејот во Штип ...
СААТ КУЛАТА ВО ШТИП ПОВТОРНО ПОЧНА ДА ЧУКА ПО ДЕСЕТ ГОДИНИ

СААТ КУЛАТА ВО ШТИП ПОВТОРНО ПОЧНА ДА ЧУКА ПО ДЕСЕТ ГОДИНИ

На постарите штипјани живот им значеше градскиот саат. Неговото чукање сите го чуствуваат како чукање на нивното срце. Живот им значеше посебно на они ...
КАДЕ ИСЧЕЗНА БИТОЛСКОТО КНИЖЕВНО БОГАТСТВО?

КАДЕ ИСЧЕЗНА БИТОЛСКОТО КНИЖЕВНО БОГАТСТВО?

До денес нема прецизни податоци каде завршило битолското книжевно богатство, кое се чувало во последната османлиска јавна библиотека во градот позната ...
ГЕРМАНЦИ ЈА ПУШТИЛЕ „БИЛЈАНА ПЛАТНО БЕЛЕШЕ“ ОД БИТОЛСКАТА СААТ КУЛА ВО 1936

ГЕРМАНЦИ ЈА ПУШТИЛЕ „БИЛЈАНА ПЛАТНО БЕЛЕШЕ“ ОД БИТОЛСКАТА СААТ КУЛА ВО 1936

Денес ја одѕвонува химната на градот „Битола мој роден крај“, а пред точно осум децении од битолската Саат кула се слушале звуците на „Билјана платно ...
6 / 6 НАПИСИ