Таг: Стоби

1 2 3 10 / 25 НАПИСИ
СТУДЕНТИТЕ ОД ЛЕТНАТА ШКОЛА ЗА АРХЕОЛОГИЈА ВО СТОБИ ГОДИНАВА РАБОТАТ НА ОТКРИВАЊЕ НА ЗАТВОРOT

СТУДЕНТИТЕ ОД ЛЕТНАТА ШКОЛА ЗА АРХЕОЛОГИЈА ВО СТОБИ ГОДИНАВА РАБОТАТ НА ОТКРИВАЊЕ НА ЗАТВОРOT

Во античкиот локалитет Стоби во тек е 11. сезона од меѓународната школа за археологија. Оваа година, археолошките истражувања се одвиваат со учество н ...
ОТКРИЕН НОВ МОЗАИК ВО ТЕОДОСИЈАНСКАТА ПАЛАТА ВО СТОБИ

ОТКРИЕН НОВ МОЗАИК ВО ТЕОДОСИЈАНСКАТА ПАЛАТА ВО СТОБИ

Откриен е нов мозаик во Теодосијанската палата во археолошкиот локалитет Стоби, а како што велат археолозите, деталите за мозаикот, кој се наѕира во е ...
НОВИТЕ ИСТРАЖУВАЊА НА СТОБИ ТРЕБА ДА ДОКАЖАТ ДАЛИ ПОСТОЕЛ ОБЈЕКТ ПРЕД ЕПИСКОПСКАТА БАЗИЛИКА

НОВИТЕ ИСТРАЖУВАЊА НА СТОБИ ТРЕБА ДА ДОКАЖАТ ДАЛИ ПОСТОЕЛ ОБЈЕКТ ПРЕД ЕПИСКОПСКАТА БАЗИЛИКА

Почнаа годинашните археолошки истражувања и конзервација во локалитетот Стоби, откако од Министерството за култура одобрија пари за пет проекти. Тоа с ...
ЗАВРШУВААТ ЛЕТНИТЕ АКТИВНОСТИ ЗА КОНЗЕРВАЦИЈА НА СТОБИ

ЗАВРШУВААТ ЛЕТНИТЕ АКТИВНОСТИ ЗА КОНЗЕРВАЦИЈА НА СТОБИ

На археолошкиот локалитет Стоби привршуваат работните активности кои изминатите месеци се изведуваа на неколку објекти. Се работеше на нивна реставрац ...
ВО СТОБИ ПРОДОЛЖИ ИСТРАЖУВАЊЕТО И КОНЗЕРВАЦИЈАТА НА НЕКОЛКУ ОБЈЕКТИ

ВО СТОБИ ПРОДОЛЖИ ИСТРАЖУВАЊЕТО И КОНЗЕРВАЦИЈАТА НА НЕКОЛКУ ОБЈЕКТИ

На археолошкиот локалитет Стоби во тек се истражувања на неколку објекти, дел од годишната програма за работа. Во тек се конзервација на архитектонски ...
ПО ПАУЗА ОД ДВЕ ГОДИНИ, ВО СТОБИ СЕ ОДРЖА ЛЕТНАТА ШКОЛА ЗА КОНЗЕРВАЦИЈА СО СТУДЕНТИ ОД САД, МЕКСИКО, ИТАЛИЈА

ПО ПАУЗА ОД ДВЕ ГОДИНИ, ВО СТОБИ СЕ ОДРЖА ЛЕТНАТА ШКОЛА ЗА КОНЗЕРВАЦИЈА СО СТУДЕНТИ ОД САД, МЕКСИКО, ИТАЛИЈА

Заврши 10. летна школа за конзервација која по пауза од 2 ковид години се одржа во Стоби, со студенти од Мексико, САД, Велика Британија, Канада, Итали ...
КОМПЛЕКСНА ДИЈАГНОЗА

КОМПЛЕКСНА ДИЈАГНОЗА

Ние сме одлучиле. Прашање е дали ЕУ одлучила  Македонија да влезе во ЕУ. Или ќе нè остави на Русија? ...
ИЗЛОЖБАТА НА ХАЏИ БОШКОВ ГО ОЖИВЕА СТОБИ И НЀ ПОТСЕТИ НА ОБЕЛИСКОТ КОЈ ТРЕБАШЕ ДА СТОИ НА ПЛОШТАДОТ МАКЕДОНИЈА МЕСТО ВОИНОТ НА КОЊ, ВЕЛИ ДИРЕКТОРОТ ПЕРОВСКИ

ИЗЛОЖБАТА НА ХАЏИ БОШКОВ ГО ОЖИВЕА СТОБИ И НЀ ПОТСЕТИ НА ОБЕЛИСКОТ КОЈ ТРЕБАШЕ ДА СТОИ НА ПЛОШТАДОТ МАКЕДОНИЈА МЕСТО ВОИНОТ НА КОЊ, ВЕЛИ ДИРЕКТОРОТ ПЕРОВСКИ

По безмалку еден месец, на 11 октомври се затвори големата ретроспективна изложба на дела од скулпторот Петар Хаџи Бошков (1928-2015) во античкиот лок ...
СКУЛПТУРИТЕ НА ПЕТАР ХАЏИ БОШКОВ ВО СТОБИ СЕ ПОТСЕТНИК НА ПОДЗАБОРАВЕНАТА МОДЕРНА УМЕТНОСТ – ФОТОГАЛЕРИЈА

СКУЛПТУРИТЕ НА ПЕТАР ХАЏИ БОШКОВ ВО СТОБИ СЕ ПОТСЕТНИК НА ПОДЗАБОРАВЕНАТА МОДЕРНА УМЕТНОСТ – ФОТОГАЛЕРИЈА

Во античкиот локалитет Стоби вчера беше отворена репрезентативна изложба на дела од македонскиот вајар и скулптор Петар Хаџи Бошков (1928-2015). Излож ...
АНТИЧКАТА КУЛТУРА МУ БЕШЕ ИНСПИРАЦИЈА НА ПЕТАР ХАЏИ БОШКОВ И МНОГУ ЌЕ САКАШЕ ДА СИ ГИ ВИДИ ДЕЛАТА ВО СТОБИ, ВЕЛИ НЕГОВИОТ СИН ИГОР ЗА ГОЛЕМАТА ИЗЛОЖБА В САБОТА

АНТИЧКАТА КУЛТУРА МУ БЕШЕ ИНСПИРАЦИЈА НА ПЕТАР ХАЏИ БОШКОВ И МНОГУ ЌЕ САКАШЕ ДА СИ ГИ ВИДИ ДЕЛАТА ВО СТОБИ, ВЕЛИ НЕГОВИОТ СИН ИГОР ЗА ГОЛЕМАТА ИЗЛОЖБА В САБОТА

Културата на Балканот не е национална туку е отворена, и тоа е она што го сфати Петар Хаџи Бошков од честите патувања во Грција, чија античка култура ...
1 2 3 10 / 25 НАПИСИ