Таг: Струшки вечери на поезијата

ЗОРАН АНЧЕВСКИ ЈА ДОБИ НАГРАДАТА „БРАЌА МИЛАДИНОВЦИ“ НА СТРУШКИТЕ ВЕЧЕРИ НА ПОЕЗИЈАТА

ЗОРАН АНЧЕВСКИ ЈА ДОБИ НАГРАДАТА „БРАЌА МИЛАДИНОВЦИ“ НА СТРУШКИТЕ ВЕЧЕРИ НА ПОЕЗИЈАТА

Поетот и преведувач Зоран Анчевски е годинашниот добитник на наградата „Браќа Миладиновци“, што ја доделуваат Струшките вечери на поезијата за најдобр ...
НАД 25 СТРАНСКИ ПОЕТИ ЌЕ ГОСТУВААТ НА СТРУШКИТЕ ВЕЧЕРИ НА ПОЕЗИЈАТА, ЛАУРЕАТОТ ТАНИКАВА НЕМА ДА ДОЈДЕ

НАД 25 СТРАНСКИ ПОЕТИ ЌЕ ГОСТУВААТ НА СТРУШКИТЕ ВЕЧЕРИ НА ПОЕЗИЈАТА, ЛАУРЕАТОТ ТАНИКАВА НЕМА ДА ДОЈДЕ

Годинашното издание на Струшките вечери на поезијата ќе се одржи од 25 до 29 август, а ќе гостуваат повеќе од 25 странски поети, покрај домашните од с ...
ПЛАГИЈАТ НА СКУЛПТУРА ОД АМЕРИКАНСКИ УМЕТНИК ИЗЛОЖЕНА НА СТРУШКИТЕ ВЕЧЕРИ НА ПОЕЗИЈАТА

ПЛАГИЈАТ НА СКУЛПТУРА ОД АМЕРИКАНСКИ УМЕТНИК ИЗЛОЖЕНА НА СТРУШКИТЕ ВЕЧЕРИ НА ПОЕЗИЈАТА

Светлечката инсталација со стиховите од „Т'га за југ“ поставена вчера во Паркот на поезијата во Струга по повод 59. Струшки вечери на поезијата (СВП) ...
СТРУШКИТЕ ВЕЧЕРИ НА ПОЕЗИЈАТА ЌЕ СЕ ОДРЖАТ И ВО УСЛОВИ НА ПАНДЕМИЈА, НО ВО СКРАТЕНА ФОРМА

СТРУШКИТЕ ВЕЧЕРИ НА ПОЕЗИЈАТА ЌЕ СЕ ОДРЖАТ И ВО УСЛОВИ НА ПАНДЕМИЈА, НО ВО СКРАТЕНА ФОРМА

Пандемијата на коронавирусот нема да го спречи одржувањето на Струшките вечери на поезијата оваа година и еден од најстарите и најзначајни светски пое ...
МОСТОТ НА ПОЕЗИЈАТА ВО СТРУГА СЕ РЕНОВИРА СО БУГАРСКА ДОНАЦИЈА

МОСТОТ НА ПОЕЗИЈАТА ВО СТРУГА СЕ РЕНОВИРА СО БУГАРСКА ДОНАЦИЈА

Старата, дотраена и рѓосана ограда на мостот на поезијата во Струга се заменува со нова, изработена од ковано железо. Оградата на мостот каде секоја г ...
СЕКОЈ ЧИН НА ПИШУВАЊЕ ПЕСНИ ДЕНЕС Е ОТПОР, КАЖА ВЛАДА УРОШЕВИЌ НА ОТВОРАЊЕТО НА 58. СТРУШКИ ВЕЧЕРИ НА ПОЕЗИЈАТА

СЕКОЈ ЧИН НА ПИШУВАЊЕ ПЕСНИ ДЕНЕС Е ОТПОР, КАЖА ВЛАДА УРОШЕВИЌ НА ОТВОРАЊЕТО НА 58. СТРУШКИ ВЕЧЕРИ НА ПОЕЗИЈАТА

Во еден свет во кој поезијата е поттурната настрана, каде што пишувањето песни станува дејност на која јавноста не ѝ подарува речиси никакво внимание, ...
ЧИТАЊАТА НА СТРУШКИТЕ ВЕЧЕРИ НА ПОЕЗИЈАТА ЗА ПРВПАТ ЌЕ БИДАТ НА ЧЕТИРИ ЈАЗИЦИ

ЧИТАЊАТА НА СТРУШКИТЕ ВЕЧЕРИ НА ПОЕЗИЈАТА ЗА ПРВПАТ ЌЕ БИДАТ НА ЧЕТИРИ ЈАЗИЦИ

Триесет и два странски и 30 домашни поети ќе учествуваат на 58. Струшки вечери на поезијата (СВП), што ќе бидат отворени на 21 август. Програмата на ф ...
СТРУШКИОТ ЗЛАТЕН ВЕНЕЦ ЗА РОМАНСКАТА ПОЕТEСА АНА БЛАНДИЈАНА

СТРУШКИОТ ЗЛАТЕН ВЕНЕЦ ЗА РОМАНСКАТА ПОЕТEСА АНА БЛАНДИЈАНА

Романската поетеса Ана Бландијана е добитник на Златниот венец на Струшките вечери на поезијата (СВП), објави претседателката на Управниот одбор, проф ...
ЕЛИЗАБЕТА ШЕЛЕВА НА МЕСТОТО НА ДАРКО ЛЕШОСКИ НА СВП

ЕЛИЗАБЕТА ШЕЛЕВА НА МЕСТОТО НА ДАРКО ЛЕШОСКИ НА СВП

Професорката Елизабета Шелева ќе биде претседател на Управниот одбор на Струшките вечери на поезијата. Министерството за култура ја именуваше Шелева о ...
9 / 9 НАПИСИ