Таг: творештво

ПОЕТОТ РАДОВАН П. ЦВЕТКОВСКИ СИ ГО АРХИВИРАЛ ТВОРЕШТВОТО НА 91 ГОДИНА, СЕМЕЈСТВОТО ГО ПОДАРИ НА БИТОЛСКИОТ АРХИВ

ПОЕТОТ РАДОВАН П. ЦВЕТКОВСКИ СИ ГО АРХИВИРАЛ ТВОРЕШТВОТО НА 91 ГОДИНА, СЕМЕЈСТВОТО ГО ПОДАРИ НА БИТОЛСКИОТ АРХИВ

Целокупното творештво на реномираниот македонски поет Радован П. Цветковски (1931-2022), по неговата смрт семејството му го подари на Државниот архив ...
МИНИСТЕРКАТА ЗА КУЛТУРА СМЕТА ДЕКА ЗА ДА НЕМА ГОВОР НА ОМРАЗА КОН БУГАРИЈА УМЕТНИЦИТЕ ТРЕБА ДА ТВОРАТ „ВО ДУХОТ КОН ТОА ШТО ЌЕ ГО РАСПОЛОЖИ НАРОДОТ И ПУБЛИКАТА“

МИНИСТЕРКАТА ЗА КУЛТУРА СМЕТА ДЕКА ЗА ДА НЕМА ГОВОР НА ОМРАЗА КОН БУГАРИЈА УМЕТНИЦИТЕ ТРЕБА ДА ТВОРАТ „ВО ДУХОТ КОН ТОА ШТО ЌЕ ГО РАСПОЛОЖИ НАРОДОТ И ПУБЛИКАТА“

„Слободно нека творат. Но, да се твори во духот кон тоа што ќе ги расположи народот и публиката. Не нешто што повторно ќе го врати народот назад, кон ...
ПОЧИНА УМЕТНИКОТ СИМОН УЗУНОВСКИ, ПИОНЕР НА ИНТЕРАКТИВНИТЕ ИНСТАЛАЦИИ

ПОЧИНА УМЕТНИКОТ СИМОН УЗУНОВСКИ, ПИОНЕР НА ИНТЕРАКТИВНИТЕ ИНСТАЛАЦИИ

Уметникот Симон Узуновски, еден од пионерите на уметничките интерактивни инсталации во Македонија,  почина вчера на 69 години. Узуновски беше активен ...
НАЈГЛАСНО КАЈ ТИВКИОТ И СКРОМЕН МИТРИЧ Е НЕГОВОТО ТВОРЕШТВО, РЕЧЕ АКАДЕМИК БАЈРАМ НА КОМЕМОРАЦИЈАТА ЗА СКУЛПТОРОТ МИТРИЌЕСКИ

НАЈГЛАСНО КАЈ ТИВКИОТ И СКРОМЕН МИТРИЧ Е НЕГОВОТО ТВОРЕШТВО, РЕЧЕ АКАДЕМИК БАЈРАМ НА КОМЕМОРАЦИЈАТА ЗА СКУЛПТОРОТ МИТРИЌЕСКИ

„Митричот е уметник кој не потклена на притистоците на разните изуми, ниту на влијанието на технолошкиот живот. Не беше помпезен, ниту екстравагантен, ...
ДА МЕ НАДЖИВЕЕТЕ И ДА СЕ ГОРДЕЕТЕ СО СВОИТЕ ДЕЦА КАКО ЈАС СО ИГОР И СО ТАЊА, ВЕЛИ МАЕСТРО ЏАМБАЗОВ

ДА МЕ НАДЖИВЕЕТЕ И ДА СЕ ГОРДЕЕТЕ СО СВОИТЕ ДЕЦА КАКО ЈАС СО ИГОР И СО ТАЊА, ВЕЛИ МАЕСТРО ЏАМБАЗОВ

Границите за маестро Александар Џамбазов се секаде и секогаш претесни, па така беше и на вечерашната промоција на монографијата „Маестро Александар Џа ...
5 / 5 НАПИСИ