Таг: Закон за матична евиденција

КОМЕСАРКАТА ЗА ЧОВЕКОВИ ПРАВА НА СОВЕТОТ НА ЕВРОПА ГИ ПОВИКА МАКЕДОНСКИТЕ ПРАТЕНИЦИ ДА ГИ УСВОЈАТ ЗАКОНСКИТЕ ИЗМЕНИ ЗА ПРИЗНАВАЊЕ НА РОДОТ НА ТРАНСРОДОВИТЕ ЛИЦА

КОМЕСАРКАТА ЗА ЧОВЕКОВИ ПРАВА НА СОВЕТОТ НА ЕВРОПА ГИ ПОВИКА МАКЕДОНСКИТЕ ПРАТЕНИЦИ ДА ГИ УСВОЈАТ ЗАКОНСКИТЕ ИЗМЕНИ ЗА ПРИЗНАВАЊЕ НА РОДОТ НА ТРАНСРОДОВИТЕ ЛИЦА

Комесарката за човекови права на Советот на Европа Дуња Мијатовиќ ги повика македонските пратеници да ги усвојат претстојните измени на Законот за мат ...
ИСТОПОЛОВИТЕ БРАКОВИ И МЕНУВАЊЕТО НА ПОЛОТ НЕ СЕ ТРЕТИРААТ ВО ЗАКОНОТ ЗА РОДОВА ЕДНАКВОСТ, ВЕЛИ МИНИСТЕРКАТА ТРЕНЧЕВСКА

ИСТОПОЛОВИТЕ БРАКОВИ И МЕНУВАЊЕТО НА ПОЛОТ НЕ СЕ ТРЕТИРААТ ВО ЗАКОНОТ ЗА РОДОВА ЕДНАКВОСТ, ВЕЛИ МИНИСТЕРКАТА ТРЕНЧЕВСКА

Законот за родова еднаквост не е исто што и Законот за матична евиденција, вели министерката за труд и социјална политика Јованка Тренчевска. На денеш ...
АКО РОДИТЕЛИТЕ НЕ СЕ СЕЌАВААТ КОГА ГИ РОДИЛЕ, НА ДЕЦАТА НА УЛИЦА ДРЖАВАТА ЌЕ ИМ СТАВИ РОДЕНДЕНИ НА 1 ЈАНУАРИ, СО ШТО ВЕДНАШ ЌЕ ДОБИЈАТ МАТИЧЕН БРОЈ, ЗДРАВСТВЕНИ, СОЦИЈАЛНИ И ПРАВА НА ШКОЛУВАЊЕ  

АКО РОДИТЕЛИТЕ НЕ СЕ СЕЌАВААТ КОГА ГИ РОДИЛЕ, НА ДЕЦАТА НА УЛИЦА ДРЖАВАТА ЌЕ ИМ СТАВИ РОДЕНДЕНИ НА 1 ЈАНУАРИ, СО ШТО ВЕДНАШ ЌЕ ДОБИЈАТ МАТИЧЕН БРОЈ, ЗДРАВСТВЕНИ, СОЦИЈАЛНИ И ПРАВА НА ШКОЛУВАЊЕ  

Сите деца родени на територијата на Македонија кои се напуштени, или пак нивните биолошки родители не знаат точно кој ден и месец ги родиле, ќе добија ...
ГАЗДА ИЗБРКАЛ ТРАНСРОДОВО ЛИЦЕ ОД РАБОТА ЗАШТО ПОМУАБЕТИЛО СО ЌЕРКА МУ, СОВЕТОТ НА ЕВРОПА БАРА ОД ПРАТЕНИЦИТЕ ДА ПРЕСТАНЕ ОВА ИЗЖИВУВАЊЕ

ГАЗДА ИЗБРКАЛ ТРАНСРОДОВО ЛИЦЕ ОД РАБОТА ЗАШТО ПОМУАБЕТИЛО СО ЌЕРКА МУ, СОВЕТОТ НА ЕВРОПА БАРА ОД ПРАТЕНИЦИТЕ ДА ПРЕСТАНЕ ОВА ИЗЖИВУВАЊЕ

Пратениците од ДУИ, ВМРО-ДПМНЕ И Алијанса за Албанците, со ретки исклучоци во своите редови, се изживуваат врз трансродовите лица кои се толку мал про ...
СО СМЕНЕТ РОД ВО ЛИЧНАТА КАРТА НИКОЈ НЕМА ДА МЕ ПОНИЖУВА НА ЛЕКАР ИЛИ ВО БАНКА, ВЕЛИ ТРАНСРОДОВО ЛИЦЕ ОД СКОПЈЕ ЧЕКАЈЌИ ГИ ЗАКОНСКИТЕ ИЗМЕНИ

СО СМЕНЕТ РОД ВО ЛИЧНАТА КАРТА НИКОЈ НЕМА ДА МЕ ПОНИЖУВА НА ЛЕКАР ИЛИ ВО БАНКА, ВЕЛИ ТРАНСРОДОВО ЛИЦЕ ОД СКОПЈЕ ЧЕКАЈЌИ ГИ ЗАКОНСКИТЕ ИЗМЕНИ

Предраг Јовановски, 22-годишен студент на семејни студии на Философскиот факултет во Скопје (петта година), е еден од десеттемина млади луѓе кои за пр ...
НЕ МОЖЕ ДА ИЗНАЈМИ СТАН ОТИ СТАНАЛ МАЖ, А ВО ЛИЧНА КАРТА Е ЖЕНА, ПРВОТО ТРАНСРОДОВО ЛИЦЕ СО ПРЕСУДА ОД СТРАЗБУР СТРАДА ОТИ МАКЕДОНИЈА НЕ ГО СМЕНИЛА ЗАКОНОТ

НЕ МОЖЕ ДА ИЗНАЈМИ СТАН ОТИ СТАНАЛ МАЖ, А ВО ЛИЧНА КАРТА Е ЖЕНА, ПРВОТО ТРАНСРОДОВО ЛИЦЕ СО ПРЕСУДА ОД СТРАЗБУР СТРАДА ОТИ МАКЕДОНИЈА НЕ ГО СМЕНИЛА ЗАКОНОТ

Трансродовото лице Икс родено во Македонија во 1987, кое на 17 јануари го доби првиот спор против Република Македонија во Европскиот суд за човекови п ...
6 / 6 НАПИСИ