Таг: збирка

ЗБИРКАТА ФОНД 580 „БРАЌА МАНАКИ – БИТОЛА 1853-1964“ ПРОГЛАСЕНА ЗА КУЛТУРНО НАСЛЕДСТВО ОД ОСОБЕНО ЗНАЧЕЊЕ

ЗБИРКАТА ФОНД 580 „БРАЌА МАНАКИ – БИТОЛА 1853-1964“ ПРОГЛАСЕНА ЗА КУЛТУРНО НАСЛЕДСТВО ОД ОСОБЕНО ЗНАЧЕЊЕ

Збирката на движно културно наследство Фонд 580 „Браќа Манаки-Битола 1853-1964“, која се наоѓа во Битолското одделение на Државниот архив на Македониј ...
ИЗБОР ОД ЗБИРКАТА НА МСУ СКОПЈЕ ВГОДИНА ЌЕ БИДЕ ИЗЛОЖЕНА ВО КУНСТХАЛЕ ВИЕНА

ИЗБОР ОД ЗБИРКАТА НА МСУ СКОПЈЕ ВГОДИНА ЌЕ БИДЕ ИЗЛОЖЕНА ВО КУНСТХАЛЕ ВИЕНА

Селекција на дела од вредната уметничка збирка на Музејот на современата уметност - Скопје (МСУ) на почетокот на следната година за првпат ќе биде пре ...
ЈАКОВ АРОЕСТИ, КОЈ ГО ПРЕЖИВЕАЛ ХОЛОКАУСТОТ, ЈА НАПРAВИЛ ЗБИРКАТА ЗА БИТОЛСКИТЕ ЕВРЕИ ВО АРХИВОТ

ЈАКОВ АРОЕСТИ, КОЈ ГО ПРЕЖИВЕАЛ ХОЛОКАУСТОТ, ЈА НАПРAВИЛ ЗБИРКАТА ЗА БИТОЛСКИТЕ ЕВРЕИ ВО АРХИВОТ

По повод 27 Јануари, Меѓународниот ден на сеќавање на Холокаустот, од Државниот архив во во Битола соопштија дека токму битолски Евреин кој го преживе ...
РЕТКИОТ СТРУШКИ МУЗЕЈ „Д-Р НИКОЛА НЕЗЛОБИНСКИ“ ОСТАНА БЕЗ ПОСЕТИТЕЛИ ПОРАДИ КОВИД ПАНДЕМИЈАТА

РЕТКИОТ СТРУШКИ МУЗЕЈ „Д-Р НИКОЛА НЕЗЛОБИНСКИ“ ОСТАНА БЕЗ ПОСЕТИТЕЛИ ПОРАДИ КОВИД ПАНДЕМИЈАТА

Музејот „Д-р Никола Незлобински“ во Струга е единствен во регионот со вредна колекција која ги чува тајните на охридско-струшката природа и е вистинск ...
СКАПОЦЕНИ ГРАФИКИ ОД СВЕТСКИ МАЈСТОРИ РАСПОСЛАНИ ВО КОЛЕКЦИЈАТА НА МСУ

СКАПОЦЕНИ ГРАФИКИ ОД СВЕТСКИ МАЈСТОРИ РАСПОСЛАНИ ВО КОЛЕКЦИЈАТА НА МСУ

Сол ЛеВит, Џаспер Џонс, Војтех Пресиг, Бернард Бифе, Ники Де Санфал, Георг Базелиц, Душан Перчинков и Симон Шемов ги пречекуваат посетителите во Музеј ...
СУДОТ ЌЕ ОДЛУЧИ КОЈ ЌЕ ГИ ДОБИЕ 18-ТЕ КОМИТСКИ „НАГАНТ“ РЕВОЛВЕРИ, НАЈДЕНИ ВО КУЌА ВО ВЕЛЕС

СУДОТ ЌЕ ОДЛУЧИ КОЈ ЌЕ ГИ ДОБИЕ 18-ТЕ КОМИТСКИ „НАГАНТ“ РЕВОЛВЕРИ, НАЈДЕНИ ВО КУЌА ВО ВЕЛЕС

18-те „нагант“ револвери за кои се смета дека се стари 120 години, а кои беа пронајдени  во куќа во Велес на 23 ноември, се на вештачење кое треба да ...
БИТОЛЧАНЕЦОТ МИРКО КОСТОВСКИ НЕМА ЕДНА РАКА, А РЕЗБАРИ КАКО ДА ГИ ИМА ДЕСЕТ

БИТОЛЧАНЕЦОТ МИРКО КОСТОВСКИ НЕМА ЕДНА РАКА, А РЕЗБАРИ КАКО ДА ГИ ИМА ДЕСЕТ

Хендикепот не значи и крај на животот, иако со една рака, човек добива сила да се докаже во професии каде успеваат луѓе со две раце, вели битолчанецот ...
ЗБИРКАТА ОД КОЛОНИЈАТА ПАПРАДИШКИ МАЈСТОРИ ЌЕ СЕ ПРОДАВА НА ХУМАНИТАРНИ АУКЦИИ

ЗБИРКАТА ОД КОЛОНИЈАТА ПАПРАДИШКИ МАЈСТОРИ ЌЕ СЕ ПРОДАВА НА ХУМАНИТАРНИ АУКЦИИ

Бидејќи делата од сликарската колонија Папрадишки мајстори стојат по депоата, новиот градоначалник на  Велес Аце Коцевски, Oпштината која ја организир ...
ПОТРАГАТА ПО ИСЧЕЗНАТИОТ МАЛЕЗИСКИ АВИОН ЗАВРШИ СО МАЛКУ ОДГОВОРИ

ПОТРАГАТА ПО ИСЧЕЗНАТИОТ МАЛЕЗИСКИ АВИОН ЗАВРШИ СО МАЛКУ ОДГОВОРИ

По речиси три години барање, потрагата по исчезнатиот авион МХ370 на авиокомпанијата „Малезија Ерлајнс“ заврши без никаква трага од авионот, соопштија ...
9 / 9 НАПИСИ