МОДЕРНАТА АРХИТЕКТУРА ДО ПРЕД „СКОПЈЕ 2014 “ НА ИЗЛОЖБА ВО ВИЕНА

  МОДЕРНАТА АРХИТЕКТУРА ДО ПРЕД „СКОПЈЕ 2014 “ НА ИЗЛОЖБА ВО ВИЕНААрхитектите велат дека побудениот интерес за модерната архитектура на Скопје доаѓа по периодот кога вниманието на домашната и на светската јавност е насочено  пред се кон контроверзниот проект „Скопје 2014“. (Фото: Фејсбук)

  Архитектонското наследство во Скопје во периодот од 1945 до 1991 година е тема на изложбата „Скопје- Архитектурата во македонски контекст“ , која синоќа се отвори во виенската галерија „Рингтурм“.
  Автори на изложбата се архитектите Владимир Десков, Ана Ивановска- Дескова и Јован Ивановски.
  Австриско-македонскиот проект се реализира на покана од архитектот Адолф Штилер, долгогодишен куратор во престижната галерија.

  Авторите велат дека побудениот интерес за модерната архитектура на Скопје доаѓа по периодот кога вниманието на домашната и на светската јавност е насочено  пред сè кон контроверзниот проект „Скопје 2014“.

  На сајтот на галеријата е наведено дека изложбата е поделена на два дела „Скопје од 1945 до 1963 година“ и „Скопје од 1963 до 1991 година“.

  На изложбата се прикажани 37 архитектонски градби избрани по пат на внимателна класификација. (Фото: Фејсбук)

  „По падот на социјализмот и насилниот распад на Југославија, Република Македонија и нејзиниот главен град започнаа со транзиција од социјализам кон неолиберален капитализам. Порано главниот град на конститутивна република, Скопје стана национален главен град, иницирајќи процес на драматично ремоделирање сличен на оној што се гледа во другите градови од Централна и Источна Европа.

  Оваа социјална и културна ‘ретрадиционализација’, која беше спроведена до ексцеси во архитектонската сфера, доведе до изградба на нови нео-еклектички градби (главно владини институции), безброј споменици кои ги рефлектираат историските наративи, како и концентрирани напори за забрана и бришење наследство и вредности на модернизмот од јавна меморија.
  Во комбинација со предизвиците на политичкиот, економскиот, социјалниот и културниот живот, овој политички процес предизвика динамична и впечатлива просторна трансформација, особено во последните десет години како резултат на проектот Скопје 2014 година. Политички мотивиран и крајно контроверзен, овој проект се базира на силен ‘историски’ наратив со цел да го премести фокусот на потрагата по квазинационалниот идентитет, со цел да го реконструира Скопје како национален капитал“, велат авторите.

  За изложбата „Скопје – Архитектурата во Македонски контекст“ е издадена и монографија во која се поместени 37 архитектонски градби избрани по пат на внимателна класификација.

  Симнете ја мобилната апликација

  ©SDK.MK Крадењето авторски текстови е казниво со закон. Преземањето на авторски содржини (текстови и фотографии) од оваа страница е дозволено само делумно и со ставање хиперлинк до содржината што се цитира