НАЈНОВИТЕ ТЕРАПИИ ВО ЛЕКУВАЊЕТО ГИ ПРАВИМЕ ДОСТАПНИ ЗА ПАЦИЕНТИТЕ, ВЕЛАТ ОД КОМПАНИЈАТА „ВАРУС“ КОЈА СЛАВИ 30 ГОДИНИ ПОСТОЕЊЕ

  НАЈНОВИТЕ ТЕРАПИИ ВО ЛЕКУВАЊЕТО ГИ ПРАВИМЕ ДОСТАПНИ ЗА ПАЦИЕНТИТЕ, ВЕЛАТ ОД КОМПАНИЈАТА „ВАРУС“ КОЈА СЛАВИ 30 ГОДИНИ ПОСТОЕЊЕКомпанијата „Варус“ е меѓу првите приватни компании за промет на големо со лекови, хемикалии, реагенси, лабараториски потрошен матријал, опрема и медицински средства.(Фото: СДК.МК)

  Преку фармацевтската компанија „Варус“ најновите иновативни терапии за лекување се достапни во болниците кај нас. Годинава компанијата „Варус’ одбележува 30 години постоење на македонскиот и пазарот на југоисточна Европа. Основана во 1990 година, „Варус“ е меѓу првите приватни компании за промет на големо со лекови, хемикалии, реагенси, лабараториски потрошен материјал, опрема и медицински средства.

  „Варус“ е 30 години ексклузивен застапник и дистрибутер за Македонија, Албанија и Косово на најстарата хемиско-фармацевтска компанија во светот Merck KgaA од Германија. Портфолиото на компанијата, кое има повеќе од 20.000 производи, исто така ги вклучува и производите и услугите на Sigma-Aldrich, Millipore, Kurita и Бионика Фармацеутикалс.

  „2020 година е особено важна за нас. Нашата стратегија за зголемување на регионалното присуство полека се заокружува и сега нашиот фокус е на интернационализација на активностите. Компаниите во нашата Групација во регионот ги одбележуваат своите јубилеи – „Бионика“ во Северна Македонија 10 години и „Новос“ во Србија бележат 25 години постоење, додека „Варус“ во Косово веќе 5 години“, вели Марко Нововиќ, извршен директор на компанијата.

  Групацијата на „Варус“ има 90 вработени и со своите активности го покрива целиот регион. 30% од вкупните приходи се остваруваат од извоз во земјите од регионот на југоисточна европа Србија, Албанија и Косово, додека преку дистрибутерите на „Бионика Фармацеутикалс“, производите се присутни и во Романија, Босна и Херцеговина, Црна Гора, Хрватска и Словенија.

  „Варус“ активно работи на промоција и развивање на лекови и здравствени концепти, интелигентна и креативна примена на производите во корист на луѓето и животната средина, обезбедувајќи решенија кои овозможуваат подобар квалитет на живот, потикнуваат иновации и ефикасност.

  „Веќе три децении придонесуваме за подобрување на квалитетот и продолжување на животот на пациентите во земјите каде работиме. Ги правиме достапни најновите иновативни терапии за луѓето од нашето опкружување и со тоа влијаеме на целокупниот развој на општеството. Со нашата експертиза и хуман пристап, партнери сме на многу професионалци кои работат на полето на природните науки, овозможувајќи им решенија во нивната секојдневна работа.“, вели Нововиќ.

  „Варус“ е партнер и поддржувач на здруженијата на пациенти и невладини организации со годишни спонзорства за реализирање на нивните активности како и подигнување на јавната свест за одредени заболувања. Исто така овозможува директна поддршка на условите во македонското здравство со обезбедување опрема, материјали и лекови за третман на пациенти. Реализирани се повеќе проекти во десетина институции меѓу кои и Универзитетски клинички центар во Скопје, Општата болница „8 Септември“ и други институции во државата.

  По повод 30 годишнината од своето основање, „Варус“ при „Детскиот културен центар Карпош“, целосно опреми едукативен центар кадешто децата и младите ќе можат да ги надградуваат своите знаења и практичните вештини од областа на природните науки. Оваа активност е континуитет на заложбите на „Варус“ за подобрување на општествено економските услови и поддршка на целокупниот развој.

  Новиот визуелен идентитет на компанијата претставува одраз на историјата и почетоците со фокус на индивидуалните правци на развој на сите членки во групацијата и во склоп на заедничката стратегија и правци за развој. Производите на компанијата етапно ќе се менуваат во согласност со новиот визуелен идентитет во претстојната година, според планот направен за сите пазари поодделно.

  Симнете ја мобилната апликација

  ©SDK.MK Крадењето авторски текстови е казниво со закон. Преземањето на авторски содржини (текстови и фотографии) од оваа страница е дозволено само делумно и со ставање хиперлинк до содржината што се цитира