ЗА МЕЃУНАРОДНО ПРИЗНАТ МАКЕДОНСКИ ЈАЗИК И ИДЕНТИТЕТ НА 30 СЕПТЕМВРИ ГЛАСАЈТЕ „ЗА“, ПОВИКАА 19 ОСНОВАЧИ НА ВМРО-ДПМНЕ НА ЧЕЛО СО ЉУБЧО ГЕОРГИЕВСКИ

  ЗА МЕЃУНАРОДНО ПРИЗНАТ МАКЕДОНСКИ ЈАЗИК И ИДЕНТИТЕТ НА 30 СЕПТЕМВРИ ГЛАСАЈТЕ „ЗА“, ПОВИКАА 19 ОСНОВАЧИ НА ВМРО-ДПМНЕ НА ЧЕЛО СО ЉУБЧО ГЕОРГИЕВСКИОсновачите на ВМРО-ДПМНЕ Договорот за името меѓу Македонија и Грција го сметаат за директно и природно продолжение на првиот референдум од 8 Септември 1991 година, кога граѓаните се изјаснија за независна држава.- Љупчо Георгиевски заедно со првиот претседател Киро Глигоров и првиот премиер Никола Кљуесв на прославата на Плоштад Македонија за прогласување на независноста на 8 септември 1991 година.(Архивска фотографија)

  Деветнаесет основачи на ВМРО-ДПМНЕ ги повикаа граѓаните на 30 септември да излезат на референдумот и да гласаат „за“ затоа што сметаат дека овој референдум е „директно и природно продолжение на првиот референдум од 8 Септември 1991 година, кога се изјаснивме за независна држава.

  Во писмото објавено на 27-годишнината од прогласувањето независна Република Македонија се вели дека Договорите со Бугарија и со Грција за Македонија значат нејзина промоција во рамноправна сосетка и членка на НАТО и Европската унија, со регионално и меѓународно признат македонски идентитет и јазик.

  Писмото е потпишано од Љубчо Георгиевски, основач, прв претседател на партијата и поранешен премиер на Владата, Гојко Јаковлевски основач, Димитар Димитров, поранешен потпретседател на партијата, министер и амбасадор, Марија Јорданова прва претседателка на Унијата на жените, Љубе Бошкоски, поранешен министер, Горан Рафајловски поранешен амбасадор во Германија, Љупчо Балковски поранешен министер, како и Ден Дончев, поранешен генерален секретар на партијата. Повик до граѓаните да излезат на референдумот преку писмото упатија и пратениците во првиот состав на Собранието Ѓулистана Марковска, Михаил Пановски, Ристо Јованов, Горан Зафировски, Благоја Чкатровски, поранешените пртеници Васил Гаџовски, Борче Сибиновски, Александар Талески, како и Ване Цветанов поранешен директор на Управата за спречување перење на пари и поранешните членови на партијата Панте Јангелов и Перо Гацов.

  „Тоа беше нашиот сон, кога во утрото на независна Rепублика Македонија се деклариравме за зачленување во НАТО и ЕУ, сметајќи дека тие интеграции го гарантираат опстојувањето и просперитетот на джавата Македонија“, пишува во писмото на основачите на ВМРО-ДПМНЕ објавено на 27-годишнината од референдумот за незавосност во 1991 година.

  „Договорите со Бугарија и со Грција за Македонија значат  нејзина промоција во рамноправна сосетка и членка на НАТО и ЕУ, со регионално и меѓународно признат македонски идентитет и јазик. Тие значат поврзано национално и регионално помирување, безбеден и отворен простор за инвестиции, за соработка и комуникации. Со тие договори Македонија од предмет на манипулација, од монета за поткусурување, се издигнува вo промотор на врвни европски вредности“, стои во писмото потпишано од основачите на ВМРО-ДПМНЕ.

  „Учеството и чинот на нашето изјаснување по прашањето ‘Дали сте за влез во НАТО и ЕУ со прифаќање на договорот со Грција’ на претстојниот референдум, го сметаме за директно и природно продолжение на првиот референдум од 8 Септември 1991 година, кога се изјаснивме за независна држава. Со тоа се довршува конечното меѓународно етаблирање на нашата татковина“, велат во писмото основачите на ВМРО-ДПМНЕ и ги повикуваат граѓаните на 30 септември масовно да излезат на рефернедумот.

  Тие велат дека „се’ уште сме надвор од големите сојузи во овој дел на светот,  и покрај билатералните признавања од 137 земји, меѓу кои и најголемите, нашиот македонски јазик не фигурира на ниеден начин во Европската Унија. И ниедна од тие земји на меѓународен план не го користи нашето уставно име. Напротив, земји кои не’ признале со уставното име настојчиво ни’ сугерираат да се усогласиме со соседите“.

   

   

  Симнете ја мобилната апликација

  ©SDK.MK Крадењето авторски текстови е казниво со закон. Преземањето на авторски содржини (текстови) од оваа страница е дозволено само делумно и со ставање хиперлинк до содржината што се цитира