Таг: археолошки истражувања

ОТКРИЕНИ НОВИ ОСТАТОЦИ ОД ЦРКВА И ХРИСТИЈАНСКИ ГРОБОВИ ВО ПАРКОТ ДО ЈЕНИ ЏАМИЈА ВО БИТОЛА

ОТКРИЕНИ НОВИ ОСТАТОЦИ ОД ЦРКВА И ХРИСТИЈАНСКИ ГРОБОВИ ВО ПАРКОТ ДО ЈЕНИ ЏАМИЈА ВО БИТОЛА

Уште неколку христијански гробови и садовна керамика се откриени при најновите археолошки истражувања што летово се проширија од левата страна на Јени ...
ВО СКУПИ ЌЕ СЕ ИСТРАЖУВААТ РИМСКАТА ИМПЕРИЈАЛНА БАЊА И ГРАДСКАТА ВИЛА ОД ДОЦНАТА АНТИКА

ВО СКУПИ ЌЕ СЕ ИСТРАЖУВААТ РИМСКАТА ИМПЕРИЈАЛНА БАЊА И ГРАДСКАТА ВИЛА ОД ДОЦНАТА АНТИКА

На две локации од локалитетот Скупи, едно од најголемите и највредни археолошки наоѓалишта од римско и доцноантичкото време во земјава, в среда ќе поч ...
АКТИВИСТИТЕ СО ЖИВ ЅИД СПРЕЧИЈА АРХЕОЛОШКИ ИСТРАЖУВАЊА ПЛАТЕНИ ОД КОНЦЕСИОНЕРОТ НА МЕСТОТО ПРЕДВИДЕНО ЗА РУДНИКОТ ИЛОВИЦА

АКТИВИСТИТЕ СО ЖИВ ЅИД СПРЕЧИЈА АРХЕОЛОШКИ ИСТРАЖУВАЊА ПЛАТЕНИ ОД КОНЦЕСИОНЕРОТ НА МЕСТОТО ПРЕДВИДЕНО ЗА РУДНИКОТ ИЛОВИЦА

Жители од Иловица и Штука заедно со активистите против рудници од здруженијата „Здрава котлина“ и „Еко долина“’ ги спречија археолозите од Заводот и М ...
НА ПАТОТ ШТИП-КОЧАНИ Е ПРОНАЈДЕНА БАЗИЛИКА, НИКАКВО ЗЛАТО, ВЕЛАТ ОД МУЗЕЈОТ ВО ШТИП

НА ПАТОТ ШТИП-КОЧАНИ Е ПРОНАЈДЕНА БАЗИЛИКА, НИКАКВО ЗЛАТО, ВЕЛАТ ОД МУЗЕЈОТ ВО ШТИП

Измислици се дека покрај патот во изградба Штип-Кочани, во близина на селата Жиганци, Уларци и Крупиште, е најдено злато, и тоа речиси еден тон, вели ...
АРТЕФАКТИ ОД 5 ВЕК ПРЕД Н.Е. И СКЕЛЕТ ОД КОЊ НАЈДЕНИ НА ТРАСАТА МЕЃУ ШТИП И РАДОВИШ

АРТЕФАКТИ ОД 5 ВЕК ПРЕД Н.Е. И СКЕЛЕТ ОД КОЊ НАЈДЕНИ НА ТРАСАТА МЕЃУ ШТИП И РАДОВИШ

Со пробивањето на новиот пат Штип-Радовиш на почетокот на годинава, долж трасата започнаа обемни археолошки ископувања, за  што се ангажирани дваесети ...
5 / 5 НАПИСИ