Таг: Археолошки музеј

1 2 3 10 / 22 НАПИСИ
НОВИ ФОРМИ НА ГРОБОВИ И НОВ РИТУАЛ НА ПОГРЕБУВАЊЕ ОТКРИЕНИ ВО ПРЕСПАНСКА НЕКРОПОЛА

НОВИ ФОРМИ НА ГРОБОВИ И НОВ РИТУАЛ НА ПОГРЕБУВАЊЕ ОТКРИЕНИ ВО ПРЕСПАНСКА НЕКРОПОЛА

Нови гробни форми како и нов ритуал на погребување се откриени во хеленистичката некропола Гимбабица кај селото Избишта во Преспа. Некрополата се наоѓ ...
СОБИРАЊЕТО ПОШТЕНСКИ МАРКИ Е КАКО ДЕТСКА ИГРА ЗА МЕНЕ, ВЕЛИ КЛИМЕ КОРОБАР ЗА ИЗЛОЖБАТА ВО АРХЕОЛОШКИОТ МУЗЕЈ

СОБИРАЊЕТО ПОШТЕНСКИ МАРКИ Е КАКО ДЕТСКА ИГРА ЗА МЕНЕ, ВЕЛИ КЛИМЕ КОРОБАР ЗА ИЗЛОЖБАТА ВО АРХЕОЛОШКИОТ МУЗЕЈ

Стотина поштенски марки средени во блокови се изложени во фоајето на Археолошкиот музеј, како и ФДЦ пликови издадени од Пошта на Северна Макединија со ...
ТАКТИЛНИ СЛИКИ СО МАКЕДОНСКОТО КУЛТУРНО НАСЛЕДСТВО ДОСТАПНИ ЗА СЛЕПИТЕ ЛИЦА ВО АРХЕОЛОШКИОТ МУЗЕЈ

ТАКТИЛНИ СЛИКИ СО МАКЕДОНСКОТО КУЛТУРНО НАСЛЕДСТВО ДОСТАПНИ ЗА СЛЕПИТЕ ЛИЦА ВО АРХЕОЛОШКИОТ МУЗЕЈ

Од денес во Археолошкиот музеј на Северна Македонија се поставени десет тактилни слики со Брајово писмо за слепи лица и лица со оштетен вид. Секоја та ...
АРХЕОЛОШКИОТ МУЗЕЈ ПОСТАВИ ИЗЛОЖБА НА ПОШТЕНСКИ МАРКИ СО КУЛТУРНОТО БОГАТСТВО НА МАКЕДОНИЈА, ВЛЕЗОТ Е СЛОБОДЕН

АРХЕОЛОШКИОТ МУЗЕЈ ПОСТАВИ ИЗЛОЖБА НА ПОШТЕНСКИ МАРКИ СО КУЛТУРНОТО БОГАТСТВО НА МАКЕДОНИЈА, ВЛЕЗОТ Е СЛОБОДЕН

„Културното богатство во марките на Македонска пошта – археологија“ е насловена изложбата посветена на поштенските марки, која од денес е отворена во ...
АРХЕОЛОШКИОТ МУЗЕЈ ОД УТРЕ ЌЕ ПРИМА ПОСЕТИТЕЛИ, ЗАДОЛЖИТЕЛНО Е НОСЕЊЕ МАСКА

АРХЕОЛОШКИОТ МУЗЕЈ ОД УТРЕ ЌЕ ПРИМА ПОСЕТИТЕЛИ, ЗАДОЛЖИТЕЛНО Е НОСЕЊЕ МАСКА

Археолошкиот музеј од утре повторно ќе биде отворен за посетители, согласно препораките и новиот протокол за посета на музеј, соопшти Музејот. Од М ...
АРХЕОЛОШКИОТ МУЗЕЈ ПОЧНУВА СО ОНЛАЈН ЕДУКАТИВЕН ПРОЕКТ ЗА ДЕЦА

АРХЕОЛОШКИОТ МУЗЕЈ ПОЧНУВА СО ОНЛАЈН ЕДУКАТИВЕН ПРОЕКТ ЗА ДЕЦА

Археолошкиот музеј на Северна Македонија од денеска почнува со проектот #МузејскаЕдукација за децата преку #Цртежи. „Во овие денови на изолација за ...
ДРЖАВАВА ИМА ВОЛШЕБНИ АРХЕОЛОЗИ, РЕЧЕ КОСТА БАЛАБАНОВ НА 95-ГОДИШНИНАТА ОД АРХЕОЛОШКИОТ МУЗЕЈ

ДРЖАВАВА ИМА ВОЛШЕБНИ АРХЕОЛОЗИ, РЕЧЕ КОСТА БАЛАБАНОВ НА 95-ГОДИШНИНАТА ОД АРХЕОЛОШКИОТ МУЗЕЈ

Археолошкиот музеј на Република Северна Македонија прослави 95 години од отворањето. Истакнатиот историчар на уметноста и поранешен почесен конзул на ...
РАБОТИЛНИЦА ЗА ДЕЦА СО АУТИЗАМ ВО АРХЕОЛОШКИОТ МУЗЕЈ ЗА ЕВРОПСКИТЕ ДЕНОВИ НА КУЛТУРНО НАСЛЕДСТВО

РАБОТИЛНИЦА ЗА ДЕЦА СО АУТИЗАМ ВО АРХЕОЛОШКИОТ МУЗЕЈ ЗА ЕВРОПСКИТЕ ДЕНОВИ НА КУЛТУРНО НАСЛЕДСТВО

„Уметност и забава“ е темата на годинашните Европски денови на културното наследство во земјава, кои почнаа вчера, а ќе траат до недела. Манифестација ...
РЕМЕК-ДЕЛАТА НА КУЛТУРАТА НА КАЗАХСТАН КАКО СЛИКА ЗА ИСТОРИСКИТЕ ПОБЕДИ – ФОТОГАЛЕРИЈА ОД ИЗЛОЖБАТА „ВЕЛИКАТА СТЕПА“ ВО СКОПЈЕ

РЕМЕК-ДЕЛАТА НА КУЛТУРАТА НА КАЗАХСТАН КАКО СЛИКА ЗА ИСТОРИСКИТЕ ПОБЕДИ – ФОТОГАЛЕРИЈА ОД ИЗЛОЖБАТА „ВЕЛИКАТА СТЕПА“ ВО СКОПЈЕ

Античката историја на Казахстан е претставена преку поставката „Великата степа: историја и култура“ во Археолошкиот музеј во Скопје, која ќе трае до 1 ...
БЕСПЛАТЕН ВЛЕЗ ВО АРХЕОЛОШКИ МУЗЕЈ ЗА ИЗЛОЖБАТА „ВЕЛИКАТА СТЕПА“ ЗА ИСТОРИЈАТА И КУЛТУРАТА НА КАЗАХСТАН

БЕСПЛАТЕН ВЛЕЗ ВО АРХЕОЛОШКИ МУЗЕЈ ЗА ИЗЛОЖБАТА „ВЕЛИКАТА СТЕПА“ ЗА ИСТОРИЈАТА И КУЛТУРАТА НА КАЗАХСТАН

„Великата степа: историја и култура“ е насловена изложбата на Националниот музеј на Казахстан, која ќе се отвори утревечер во 19 часот во Археолошкиот ...
1 2 3 10 / 22 НАПИСИ