Таг: аутизам

1 2 3 4 20 / 34 НАПИСИ
ЧЕТИРИГОДИШНО АУТИСТИЧНО ДЕТЕ ИСФРЛЕНО ОД АВИОН ЗАШТО БИЛО БЕЗ МАСКА

ЧЕТИРИГОДИШНО АУТИСТИЧНО ДЕТЕ ИСФРЛЕНО ОД АВИОН ЗАШТО БИЛО БЕЗ МАСКА

Четиригодишно момче со аутизам било отстрането од авионски лет во САД откако авиокомпанијата одбила да ја признае неговата попреченост и инсистирала д ...
СОСЕД СО НОЖ НАПАДНАЛ МУЗИЧАР НА ОНЛАЈН ТУРБО-ФОЛК КОНЦЕРТ ВО БИТОЛА

СОСЕД СО НОЖ НАПАДНАЛ МУЗИЧАР НА ОНЛАЈН ТУРБО-ФОЛК КОНЦЕРТ ВО БИТОЛА

Младиот битолски солист Пеце Петровски во саботата беше физички нападнат од соседот, додека со онлајн концерт сакал да му го разубави преку песна дено ...
ДЕЦАТА СО ПОПРЕЧЕНОСТ ЌЕ ДОБИЈАТ ЕДУКАЦИЈА И ТЕРАПИЈА ПРЕКУ СПЕЦИЈАЛНА ПРОГРАМА СО ЛЕГО КОЦКИ

ДЕЦАТА СО ПОПРЕЧЕНОСТ ЌЕ ДОБИЈАТ ЕДУКАЦИЈА И ТЕРАПИЈА ПРЕКУ СПЕЦИЈАЛНА ПРОГРАМА СО ЛЕГО КОЦКИ

Децата со попреченост ќе добијат едукација и терапија преку специјално дизајнирана програма Билд-ап со лего коцки на „Млади инженери“ (Young Engineers ...
НЕ ЈА ЗАШТИТУВАЈТЕ ОКОЛИНАТА ОД СВОИТЕ ДЕЦА, ОСТАВЕТЕ ГИ ДА БИДАТ ОНА ШТО СЕ, ВЕЛИ МАЈКА НА ДЕТЕ СО АУТИЗАМ

НЕ ЈА ЗАШТИТУВАЈТЕ ОКОЛИНАТА ОД СВОИТЕ ДЕЦА, ОСТАВЕТЕ ГИ ДА БИДАТ ОНА ШТО СЕ, ВЕЛИ МАЈКА НА ДЕТЕ СО АУТИЗАМ

Mногу е важно самите семејства на деца со нетипичен развој да не се трудат да ги заштитат другите од своите деца, од страв да не повредат или навредат ...
СО СВОИТЕ ТАЛЕНТИ ГИ ПОБИВААТ ТЕОРИИТЕ НА УМЕТНОСТА, ВЕЛИ ПРОФЕСОРОТ БЕДИ ИБРАХИМ ЗА УЧЕНИЦИТЕ СО ПОПРЕЧЕНОСТ

СО СВОИТЕ ТАЛЕНТИ ГИ ПОБИВААТ ТЕОРИИТЕ НА УМЕТНОСТА, ВЕЛИ ПРОФЕСОРОТ БЕДИ ИБРАХИМ ЗА УЧЕНИЦИТЕ СО ПОПРЕЧЕНОСТ

„Децата со попреченост се среќни додека слободно творат, а ние сме уште посреќни“, вели уметникот и професор Беди Ибрахим, кој е дел од тимот на ликов ...
ГЕНИЈОТ НА УМЕТНОСТА НЕМА ГРАНИЦИ – ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА НА УЧЕНИЦИ СО АУТИЗАМ ВО ЧИФТЕ АМАМ

ГЕНИЈОТ НА УМЕТНОСТА НЕМА ГРАНИЦИ – ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА НА УЧЕНИЦИ СО АУТИЗАМ ВО ЧИФТЕ АМАМ

Шеесетина дела кои ученици од основни и од средни училишта во Скопје и во Штип ги работеа со акрил и комбинирана техника се поставени во Чифте амам, к ...
ДРЖАВНИТЕ ИНСТИТУЦИИ ОБОЕНИ ВО СИНО ЗА МЕЃУНАРОДНИОТ ДЕН НА АУТИЗМОТ, МЕЃУ 15.000 И 20.000 ЛИЦА ИМААТ АУТИСТИЧЕН СПЕКТАР НА НАРУШУВАЊА ВО ЗЕМЈАВА

ДРЖАВНИТЕ ИНСТИТУЦИИ ОБОЕНИ ВО СИНО ЗА МЕЃУНАРОДНИОТ ДЕН НА АУТИЗМОТ, МЕЃУ 15.000 И 20.000 ЛИЦА ИМААТ АУТИСТИЧЕН СПЕКТАР НА НАРУШУВАЊА ВО ЗЕМЈАВА

Се проценува дека во Македонија има околу 15 до 20.000 лица имаат аутистичен спектар на нарушувања според епидемиолошките студии на Македонското научн ...
СУДОТ ВО ШТИП ПРЕСУДИ 300.000 ЕВРА ОТШТЕТА НА ДЕТЕ СО АУТИЗАМ ОТИ ПРИМИЛО ВАКЦИНА ДОДЕКА БИЛО ПОД СИЛНИ АНТИБИОТИЦИ

СУДОТ ВО ШТИП ПРЕСУДИ 300.000 ЕВРА ОТШТЕТА НА ДЕТЕ СО АУТИЗАМ ОТИ ПРИМИЛО ВАКЦИНА ДОДЕКА БИЛО ПОД СИЛНИ АНТИБИОТИЦИ

Основниот суд во Штип донесе неправосилна пресуда семејство од Пробиштип да биде обесштетено со околу 300.000 евра затоа што нивната ќерка била погреш ...
БИТОЛСКИОТ ЗАВОД СО ОСУМ ЛОГОПЕДИ ГО ОПСЛУЖУВА ЦЕЛИОТ ЈУГОЗАПАДЕН РЕГИОН

БИТОЛСКИОТ ЗАВОД СО ОСУМ ЛОГОПЕДИ ГО ОПСЛУЖУВА ЦЕЛИОТ ЈУГОЗАПАДЕН РЕГИОН

Битолскиот Завод за рехабилитација на слух, глас и говор има само осум логопеди, а го опслужува целиот Југозападен регион во земјава, изјави Дивна Жив ...
АУТИЗМОТ НЕ Е ПОВРЗАН СО ВАКЦИНИТЕ ЗА МАЛИ СИПАНИЦИ, ПОКАЖУВА ДАНСКО ИСТРАЖУВАЊЕ ПРАВЕНО КАЈ НАД 650.000 ДЕЦА

АУТИЗМОТ НЕ Е ПОВРЗАН СО ВАКЦИНИТЕ ЗА МАЛИ СИПАНИЦИ, ПОКАЖУВА ДАНСКО ИСТРАЖУВАЊЕ ПРАВЕНО КАЈ НАД 650.000 ДЕЦА

Вакцините за мали сипаници, рубеола и заушки (МРП) не го зголемува ризикот од појава на аутизам, не се тригер за аутизмот кај децата и не се поврзани ...
1 2 3 4 20 / 34 НАПИСИ