Таг: фреска

ПРЕМАЧКАНА ФРЕСКАТА НА СЛИКАРОТ ПАВЛЕ КУЗМАНОВСКИ ВО ТЕТОВСКАТА ГИМНАЗИЈА „КИРИЛ ПЕЈЧИНОВИЌ“

ПРЕМАЧКАНА ФРЕСКАТА НА СЛИКАРОТ ПАВЛЕ КУЗМАНОВСКИ ВО ТЕТОВСКАТА ГИМНАЗИЈА „КИРИЛ ПЕЈЧИНОВИЌ“

На ѕидот во тетовската гимназија Кирил Пејчиновиќ до неодамна стоеше голема фреска, дело на сликарот Павле Кузмановски. Фреската веќа ја нема бидејќи ...
ВЕЛЕШКАТА КАСАРНА ЈА СОЧУВА ФРЕСКАТА „СУТЈЕСКА“ НА БОРКО ЛАЗЕСКИ

ВЕЛЕШКАТА КАСАРНА ЈА СОЧУВА ФРЕСКАТА „СУТЈЕСКА“ НА БОРКО ЛАЗЕСКИ

Фреската „Сутјеска“, монументално дело на Борко Лазески насликано на 12,5 метри квадратни, се наоѓа во велешката касарна. Тоа е скриено од очите на ја ...
СТРАШНИОТ СУД ИЗЛЕЗЕ ЗАД МАЛТЕРОТ ОД ЦРКВАТА „СВ. ДИМИТРИЈА“ ВО ВЕЛЕС

СТРАШНИОТ СУД ИЗЛЕЗЕ ЗАД МАЛТЕРОТ ОД ЦРКВАТА „СВ. ДИМИТРИЈА“ ВО ВЕЛЕС

Фреска од Страшниот суд  е пронајдена  на внатрешниот дел од манастирот  „Св. Димитрија“ крај Велес. Таа е во  нартексот  на црквата, на северниот ѕид ...
ИЗМЕШАНИТЕ ИНГЕРЕНЦИИ ЈА КОЧАТ РЕСТАВРАЦИЈАТА НА ЦРКВИТЕ

ИЗМЕШАНИТЕ ИНГЕРЕНЦИИ ЈА КОЧАТ РЕСТАВРАЦИЈАТА НА ЦРКВИТЕ

Доцнат конзерваторските и реставраторските зафати на значајни културно-историски споменици во земјава поради бирократски пречки. Имено, минатата годин ...
НАРОДНАТА БАНКА ЈА ПУШТИ ВО ОПТЕК КОВАНАТА ПАРА „ВЛАДИМИРСКА“

НАРОДНАТА БАНКА ЈА ПУШТИ ВО ОПТЕК КОВАНАТА ПАРА „ВЛАДИМИРСКА“

Народната банка ја пушти во оптек кованата пара „Владимирска“ за колекционерски цели, од серијата „Икони на Пресвета Богородица“. Оваа кована пара е и ...
5 / 5 НАПИСИ