Таг: Институт за трансфузиона медицина

НЕ МОЖЕМЕ ПРОТИВ СОЦИЈАЛНИТЕ МРЕЖИ, ГРАЃАНИТЕ САМОВОЛНО ДАРУВААТ КРВ ЗА БЛИСКИ, НО ТАКА СПАСУВААТ И ДРУГ ЖИВОТ, ВЕЛАТ ДОКТОРИТЕ ОД ТРАНСФУЗИОЛОГИЈА

НЕ МОЖЕМЕ ПРОТИВ СОЦИЈАЛНИТЕ МРЕЖИ, ГРАЃАНИТЕ САМОВОЛНО ДАРУВААТ КРВ ЗА БЛИСКИ, НО ТАКА СПАСУВААТ И ДРУГ ЖИВОТ, ВЕЛАТ ДОКТОРИТЕ ОД ТРАНСФУЗИОЛОГИЈА

Паниката и социјалните мрежи се ризици во нашата работа, не можеме да ги спречиме ни предвидиме, но важно е дека земјава има одлична резерва на крв и ...
ВАКЦИНИРАНИТЕ ПРОТИВ КОВИД-19 МОЖЕ ДА ДАРУВААТ КРВ ОД 48 ЧАСА ДО 28 ДЕНА ПО ВТОРАТА ДОЗА, ВЕЛИ Д-Р РАДИЦА ГРУБОВИЌ-РАСТВОРЦЕВА

ВАКЦИНИРАНИТЕ ПРОТИВ КОВИД-19 МОЖЕ ДА ДАРУВААТ КРВ ОД 48 ЧАСА ДО 28 ДЕНА ПО ВТОРАТА ДОЗА, ВЕЛИ Д-Р РАДИЦА ГРУБОВИЌ-РАСТВОРЦЕВА

Лицата кои примиле вакцина против ковид-19 може да даруваат крв од 48 часа до 28 дена по втората доза, во зависност од вакцината којашто ја примиле, в ...
ЗА ПАЦИЕНТИ ПРЕД ОПЕРАЦИЈА ОД СЕМЕЈСТВАТА БАРААТ ДА ДОНИРААТ КРВ, НАМАЛЕНИ РЕЗЕРВИТЕ ВО СКОПСКИТЕ БОЛНИЦИ

ЗА ПАЦИЕНТИ ПРЕД ОПЕРАЦИЈА ОД СЕМЕЈСТВАТА БАРААТ ДА ДОНИРААТ КРВ, НАМАЛЕНИ РЕЗЕРВИТЕ ВО СКОПСКИТЕ БОЛНИЦИ

Има резерви на крв, но во хируршките одделенија во скопските болници деновиве атмосферата знае да биде тензична, велат директорите во здравствените ус ...
ОД 73 ИЛЈАДИ ОЗДРАВЕНИ ОД КОРОНАВИРУС ВО ЗЕМЈАВА, 729 ДОНИРАЛЕ КОНВАЛЕСЦЕНТНА ПЛАЗМА

ОД 73 ИЛЈАДИ ОЗДРАВЕНИ ОД КОРОНАВИРУС ВО ЗЕМЈАВА, 729 ДОНИРАЛЕ КОНВАЛЕСЦЕНТНА ПЛАЗМА

729 лица кои оздравеле од ковид-19 во земјава донирале конвалесцентна плазма за третман на пациенти заразени со ковид-19. Обезбедени се вкупно 802 еди ...
СТО ПАЦИЕНТИ СО КОВИД-19 ДОСЕГА СЕ ЛЕКУВАНИ СО КОНВАЛЕСЦЕНТНА ПЛАЗМА ДАРУВАНА ОД ИЗЛЕЧЕНИ БОЛНИ

СТО ПАЦИЕНТИ СО КОВИД-19 ДОСЕГА СЕ ЛЕКУВАНИ СО КОНВАЛЕСЦЕНТНА ПЛАЗМА ДАРУВАНА ОД ИЗЛЕЧЕНИ БОЛНИ

Над сто пациенти со ковид-19 од почетокот на коронакризата во земјава се третирани со конвалесцентна плазма, што содржи антитела против овој вирус соз ...
ГОРДИ СМЕ ШТО НЕ БАРАМЕ КРВ ОД РОДНИНИ, НЕМА НЕДОСТИГ НА КРВ НИТУ ВО КОРОНАКРИЗА, ВЕЛИ ИНСТИТУТОТ ЗА ТРАНСФУЗИОЛОГИЈА

ГОРДИ СМЕ ШТО НЕ БАРАМЕ КРВ ОД РОДНИНИ, НЕМА НЕДОСТИГ НА КРВ НИТУ ВО КОРОНАКРИЗА, ВЕЛИ ИНСТИТУТОТ ЗА ТРАНСФУЗИОЛОГИЈА

Нема недостиг на крв во земјава и покрај коронакризата, велат директорот на Институтот за трансфузиона медицина (ИТМ), д-р Седула Усени и прим. д-р Го ...
ПЕТМИНА БОЛНИ ИЗЛЕКУВАНИ ОД КОВИД-19 СО КРВНА ПЛАЗМА, КАЖА ФИЛИПЧЕ

ПЕТМИНА БОЛНИ ИЗЛЕКУВАНИ ОД КОВИД-19 СО КРВНА ПЛАЗМА, КАЖА ФИЛИПЧЕ

Петмина пациенти кои беа хоспитализирани поради КОВИД-19 на Клиниката за инфективни болести и фебрилни состојби се излекувани со крвна плазма, соопшти ...
ПРОГРАМАТА ЗА УНАПРЕДУВАЊЕ НА КРВОДАРИТЕЛСТВОТО ЗГОЛЕМЕНА ЗА 160.000 ЕВРА

ПРОГРАМАТА ЗА УНАПРЕДУВАЊЕ НА КРВОДАРИТЕЛСТВОТО ЗГОЛЕМЕНА ЗА 160.000 ЕВРА

Министерството за здравство по повод Светскиот ден на крводарителството повика граѓаните и натаму да бидат хумани и солидарни и да даруваат крв, бидеј ...
ПО АЛАРМОТ ОД ХЕМОФИЛИЧАРИТЕ ДЕКА НЕМААТ РЕДОВНА ТЕРАПИЈА, МИНИСТЕРСТВОТО ЗА ЗДРАВСТВО ВЕЛИ ДЕКА ИМА ДОВОЛНО ЛЕКОВИ

ПО АЛАРМОТ ОД ХЕМОФИЛИЧАРИТЕ ДЕКА НЕМААТ РЕДОВНА ТЕРАПИЈА, МИНИСТЕРСТВОТО ЗА ЗДРАВСТВО ВЕЛИ ДЕКА ИМА ДОВОЛНО ЛЕКОВИ

Министерството за здравство тврди дека има доволно терапија за болните од хемофилија, кои денес на одбележување на Светскиот ден на хемофилија алармир ...
9 / 9 НАПИСИ