Таг: иселување

1 2 3 10 / 28 НАПИСИ
СТАНАВМЕ ПЕНЗИОНЕРСКИ ГРАД, МЛАДИТЕ СЕ ПИШУВААТ БУГАРИ И ЗАМИНУВААТ СО БУГАРСКИ ПАСОШИ, ВЕЛАТ ГЛАСАЧИТЕ ВО БИТОЛА СО НАДЕЖ ДА ЗАПРЕ ИСЕЛУВАЊЕТО

СТАНАВМЕ ПЕНЗИОНЕРСКИ ГРАД, МЛАДИТЕ СЕ ПИШУВААТ БУГАРИ И ЗАМИНУВААТ СО БУГАРСКИ ПАСОШИ, ВЕЛАТ ГЛАСАЧИТЕ ВО БИТОЛА СО НАДЕЖ ДА ЗАПРЕ ИСЕЛУВАЊЕТО

Да запре иселувањето на младите е едно од најчестите очекувања на битолските гласачи од овие избори. „Ако се применат стандардите на Европската Уни ...
ДО ДЕНЕС НЕМАМ ПРОМАШЕНО ИЗБОРИ, ВЕЛИ 87-ГОДИШНАТА ВЕРА ДИМИТРОВСКА ОД БИТОЛА

ДО ДЕНЕС НЕМАМ ПРОМАШЕНО ИЗБОРИ, ВЕЛИ 87-ГОДИШНАТА ВЕРА ДИМИТРОВСКА ОД БИТОЛА

Со бастун в рака и без ничија друга помош, 87-годишната битолчанка Вера Димитровска уште од 9 часот утрово се појави на гласачкото место да гласа во п ...
ЗА 20 ГОДИНИ СЕ ИСЕЛИЛЕ НАД 77.000 МЛАДИ, КОЛКУ ЦЕЛА БИТОЛА

ЗА 20 ГОДИНИ СЕ ИСЕЛИЛЕ НАД 77.000 МЛАДИ, КОЛКУ ЦЕЛА БИТОЛА

За шест проценти се намалил бројот на младите луѓе во Македонија меѓу два пописа од 2002 до 2021. Проценките се дека над 77.000 млади лица кои се роде ...
42 ОТСТО ОД МАКЕДОНЦИТЕ БИ СЕ ИСЕЛИЛЕ ОД ЗЕМЈАВА, ПОКАЖА НОВО ИСТРАЖУВАЊЕ

42 ОТСТО ОД МАКЕДОНЦИТЕ БИ СЕ ИСЕЛИЛЕ ОД ЗЕМЈАВА, ПОКАЖА НОВО ИСТРАЖУВАЊЕ

Повеќе од 40 отсто од Македонците би се иселиле од државата, покажуваат најновите резултати на глобалното истражување на Галуп Интернешенел (ГИА) на т ...
90 ОТСТО ОД МЛАДИТЕ ВО ЗЕМЈАВА САКААТ ДА СЕ ИСЕЛАТ ПОРАДИ КОРУПЦИЈА, ПОКАЖА НОВО ИСТРАЖУВАЊЕ

90 ОТСТО ОД МЛАДИТЕ ВО ЗЕМЈАВА САКААТ ДА СЕ ИСЕЛАТ ПОРАДИ КОРУПЦИЈА, ПОКАЖА НОВО ИСТРАЖУВАЊЕ

Деведесет отсто од младите во земјава сакаат да се иселат, а еден од факторите кој го поттикнува иселување е корупцијата, покажа истражувањето на Инст ...
ВО ВЕЛЕС НЕДОСТИГА РАБОТНА СИЛА ОТИ МЛАДИТЕ ЗАМИНУВААТ ОД ЗЕМЈАВА

ВО ВЕЛЕС НЕДОСТИГА РАБОТНА СИЛА ОТИ МЛАДИТЕ ЗАМИНУВААТ ОД ЗЕМЈАВА

Во Велес и Велешко има недостиг на работна сила оти младите масовно заминуваат надвор од државата. Одливот на млади и работоспособни се забележува и o ...
ВО ТЕТОВО ЗАПИШАНИ 500 ПРВАЧИЊА ПОМАЛКУ ОД ОЧЕКУВАНОТО

ВО ТЕТОВО ЗАПИШАНИ 500 ПРВАЧИЊА ПОМАЛКУ ОД ОЧЕКУВАНОТО

Во првиот уписен рок во основните училишта во Тетово се запишале 567 првачиња помалку од бројот кој се очекувал според бројот на родените деца во 2016 ...
СТРУГА ЗА 20 ГОДИНИ ИЗГУБИЛА 20 ОТСТО ОД НАСЕЛЕНИЕТО, МЛАДИТЕ МАСОВНО СЕ ИСЕЛУВААТ И ОД ОХРИД

СТРУГА ЗА 20 ГОДИНИ ИЗГУБИЛА 20 ОТСТО ОД НАСЕЛЕНИЕТО, МЛАДИТЕ МАСОВНО СЕ ИСЕЛУВААТ И ОД ОХРИД

Струга е меѓу градовите од каде има најголемо иселување во последните 20 години. Резултатите од годинашниот попис споредени со оној во 2002 покажуваат ...
ДВОЈНО ПОВЕЌЕ УМРЕНИ ОД РОДЕНИ ВО ПЕЛАГОНИСКИОТ РЕГИОН, ВЕЛИ СТАТИСТИКАТА ЗА 2020

ДВОЈНО ПОВЕЌЕ УМРЕНИ ОД РОДЕНИ ВО ПЕЛАГОНИСКИОТ РЕГИОН, ВЕЛИ СТАТИСТИКАТА ЗА 2020

Во Пелагонискиот Регион во 2020  имало двојно повеќе умрени од родени лица. Ова се дел до крајно загрижувачките податоци што ги објави Заводот за стат ...
СЕ ВРАТИВ ОД ИТАЛИЈА ЗА ДА НЕ ЗГАСНЕ СEМЕЈНАТА ФУРНА, ВЕЛИ ДРАГА ВАЛАСКА ОД БЕРОВСКОТО СЕЛО МИТРАШИНЦИ, КОЕ МАСОВНО СЕ ИСЕЛУВА ОД 2000

СЕ ВРАТИВ ОД ИТАЛИЈА ЗА ДА НЕ ЗГАСНЕ СEМЕЈНАТА ФУРНА, ВЕЛИ ДРАГА ВАЛАСКА ОД БЕРОВСКОТО СЕЛО МИТРАШИНЦИ, КОЕ МАСОВНО СЕ ИСЕЛУВА ОД 2000

Животниот пат ја одвел Драга Валаска во Италија, но по неколкудеценискиот престој се врати во Македонија и во своето родно село Митрашинци. Оддалеч ...
1 2 3 10 / 28 НАПИСИ