Таг: Матејче

ТРЕБА ИТНА ИНТЕРВЕНЦИЈА ЗА СПАС НА МАНАСТИРСКИОТ КОМПЛЕКС ВО МАТЕЈЧЕ, КАЖА МИНИСТЕРКАТА ЗА КУЛТУРА

ТРЕБА ИТНА ИНТЕРВЕНЦИЈА ЗА СПАС НА МАНАСТИРСКИОТ КОМПЛЕКС ВО МАТЕЈЧЕ, КАЖА МИНИСТЕРКАТА ЗА КУЛТУРА

По последните вандалски оштетувања ,на кровот на црквата „Успение на Пресвета Богородица" во Матејче му се потребни итни превентивни интервенции усогл ...
НЕМА КОЈ ДА ЈА ЗАШТИТИ ЦРКВАТА ВО МАТЕЈЧЕ, ПА КРАДЦИТЕ ГИ ДОИЗВАДИЛЕ ОЛОВНИТЕ ПЛОЧИ ОД КРОВОТ

НЕМА КОЈ ДА ЈА ЗАШТИТИ ЦРКВАТА ВО МАТЕЈЧЕ, ПА КРАДЦИТЕ ГИ ДОИЗВАДИЛЕ ОЛОВНИТЕ ПЛОЧИ ОД КРОВОТ

Нема кој да ја заштити црквата „Успение на Пресвета Богоридица“ во манастирскиот комплекс Матејче во Општина Липково, па продолжува нејзиното уништува ...
ОШТЕТЕН КРОВОТ НА ЦРКВАТА ВО МАТЕЈЧЕ, ИСКОРНАТИ И СКРШЕНИ ОЛОВНИ ПЛОЧИ

ОШТЕТЕН КРОВОТ НА ЦРКВАТА ВО МАТЕЈЧЕ, ИСКОРНАТИ И СКРШЕНИ ОЛОВНИ ПЛОЧИ

Оштетен е кровот на црквата „Успение на Пресвета Богородица“ во манастирскиот комплекс Матејче, во Општина Липково. Од покривот се откорнати плочи од ...
МАНАСТИРОТ ВО МАТЕЈЧЕ ДОБИ 1 МИЛИОН ДЕНАРИ ЗА ЗАШТИТА КАКО КУЛТУРНО НАСЛЕДСТВО ВО ОПАСНОСТ

МАНАСТИРОТ ВО МАТЕЈЧЕ ДОБИ 1 МИЛИОН ДЕНАРИ ЗА ЗАШТИТА КАКО КУЛТУРНО НАСЛЕДСТВО ВО ОПАСНОСТ

Манастирот „Успение на Пресвета Богородица“ во манастирскиот комплекс Матејче, Кумановско по долго години заборавеност ќе добие пари од државата за за ...
ЦРКВАТА ВО КУРБИНОВО И МАНАСТИРОТ ВО МАТЕЈЧЕ ЌЕ СЕ ПРОГЛАСАТ ЗА КУЛТУРНИ ДОБРА ВО ОПАСНОСТ, РЕЧЕ МИНИСТЕРКАТА СТЕФОСКА

ЦРКВАТА ВО КУРБИНОВО И МАНАСТИРОТ ВО МАТЕЈЧЕ ЌЕ СЕ ПРОГЛАСАТ ЗА КУЛТУРНИ ДОБРА ВО ОПАСНОСТ, РЕЧЕ МИНИСТЕРКАТА СТЕФОСКА

Прогласување за културно добро во опасност на црквата „Св. Ѓорѓи“ во Курбиново и на манастирот „Успение на Пресвета Богородица“ во Матејче, како и ана ...
ОД ДВЕ СЕМЕЈСТВА ОД МАТЕЈЧЕ СЕ СИТЕ 12 РЕГИСТРИРАНИ НОВОЗАБОЛЕНИ ОД КОВИД-19 ВО КУМАНОВСКО

ОД ДВЕ СЕМЕЈСТВА ОД МАТЕЈЧЕ СЕ СИТЕ 12 РЕГИСТРИРАНИ НОВОЗАБОЛЕНИ ОД КОВИД-19 ВО КУМАНОВСКО

Вкупно 12 нови случаи и еден почина од коронавирусотсе регистрирани во изминатото деноноќие во Центарот за јавно здравје во Куманово. Од нив 11 се во ...
ЦРКВАТА ВО МАТЕЈЧЕ ЌЕ СЕ СПАСИ САМО АКО СЕ ПРОГЛАСИ ЗА КУЛТУРНО НАСЛЕДСТВО ВО ОПАСНОСТ

ЦРКВАТА ВО МАТЕЈЧЕ ЌЕ СЕ СПАСИ САМО АКО СЕ ПРОГЛАСИ ЗА КУЛТУРНО НАСЛЕДСТВО ВО ОПАСНОСТ

Управата за заштита на културно наследство (УЗКН) ќе побара црквата „Света Богородица“ во кумановското село Матејче  да биде прогласена за културно на ...
ДЕВОЈКАТА ШТО ГО ФРЛИ БЕБЕТО ВО РЕКА ЌЕ ОДГОВАРА КРИВИЧНО

ДЕВОЈКАТА ШТО ГО ФРЛИ БЕБЕТО ВО РЕКА ЌЕ ОДГОВАРА КРИВИЧНО

За убиство на дете при породување ќе одговара девојката од Матејче што го роди детето во веце шоља па го фрли во река. Девојката од липковското сел ...
ДЕВОЈКА ВО МАТЕЈЧЕ РОДИЛА БЕБЕ ВО ВЦ ШОЉА, ПА ГО ФРЛИЛА ВО РЕКА

ДЕВОЈКА ВО МАТЕЈЧЕ РОДИЛА БЕБЕ ВО ВЦ ШОЉА, ПА ГО ФРЛИЛА ВО РЕКА

Чедоморството се случило завчера кога А.М.(19), која била во поодмината бременост почнала да крвари по што отишла во тоалетот во куќата. Таму се пород ...
9 / 9 НАПИСИ