Таг: мозаици

ПОСЛЕ ДЕЦЕНИСКА ЗАПУШТЕНОСТ, СЕ ЧИСТИ ПРАШИНАТА ОД МОЗАИЦИТЕ ВО КУЌАТА НА ЛИЧЕНОСКИ (ФОТОГАЛЕРИЈА)

ПОСЛЕ ДЕЦЕНИСКА ЗАПУШТЕНОСТ, СЕ ЧИСТИ ПРАШИНАТА ОД МОЗАИЦИТЕ ВО КУЌАТА НА ЛИЧЕНОСКИ (ФОТОГАЛЕРИЈА)

Триесет и седум мозаици и пет графити од Спомен-куќата на Лазар Личеноски, еден од втемелувачите на ликовниот живот во Македонија, периодов се реставр ...
СЕ КОНЗЕРВИРА И РЕСТАВРИРА РАНОХРИСТИЈАНСКАТА БАЗИЛИКА КАЈ СВЕТИ ЕРАЗМО ВО ОХРИД

СЕ КОНЗЕРВИРА И РЕСТАВРИРА РАНОХРИСТИЈАНСКАТА БАЗИЛИКА КАЈ СВЕТИ ЕРАЗМО ВО ОХРИД

Заводот за заштита на спомениците на културата и Музеј од Охрид го реализира проектот за целосна конзервација, реставрација и презентација на ранохрис ...
МОЗАИЦИТЕ ВО ХЕРАКЛЕЈА СЕ ВО ЛОША СОСТОЈБА ОД КОМПЛЕКСНИ ПРИЧИНИ, ВЕЛИ ДИРЕКТОРКАТА НА МУЗЕЈОТ ОТКАКО ВМРО-ДПМНЕ КАЖА ДЕКА СИН Ѝ РАБОТЕЛ НА ТЕРЕН

МОЗАИЦИТЕ ВО ХЕРАКЛЕЈА СЕ ВО ЛОША СОСТОЈБА ОД КОМПЛЕКСНИ ПРИЧИНИ, ВЕЛИ ДИРЕКТОРКАТА НА МУЗЕЈОТ ОТКАКО ВМРО-ДПМНЕ КАЖА ДЕКА СИН Ѝ РАБОТЕЛ НА ТЕРЕН

Комплексни се причините за лошата состојба на дел од мозаиците во Хераклеја и апсурдно е да се тврди дека оштетувањата се резултат токму на откривањет ...
ХРИСТИЈАНСКИТЕ МОЗАИЦИ ВО АЈА СОФИЈА ЌЕ СЕ ПОКРИВААТ ЗА ВРЕМЕ НА МОЛИТВИТЕ НА МУСЛИМАНИТЕ

ХРИСТИЈАНСКИТЕ МОЗАИЦИ ВО АЈА СОФИЈА ЌЕ СЕ ПОКРИВААТ ЗА ВРЕМЕ НА МОЛИТВИТЕ НА МУСЛИМАНИТЕ

Христијанските мозаци во Аја Софија во Истанбул ќе бидат покриени со завеси за време на муслиманските молитиви кои ќе почнат од петок, изјави портпаро ...
КАВАДАРЦИ ГИ ЗАПУСТИ МОЗАИЦИТЕ НА ЧЕМЕРСКИ

КАВАДАРЦИ ГИ ЗАПУСТИ МОЗАИЦИТЕ НА ЧЕМЕРСКИ

Кавадарци дозволи еден од мозаиците на академик Глигор Чемерски да биде запуштен,  а другиот покрај запуштен,  затскриен и неприметлив, рече советнико ...
МОЗАИЦИТЕ ВО ХЕРАКЛЕЈА ПРОПАЃААТ ОТИ НЕМА СЛУЖБА ЗА КОРНЕЊЕ НА ТРЕВАТА

МОЗАИЦИТЕ ВО ХЕРАКЛЕЈА ПРОПАЃААТ ОТИ НЕМА СЛУЖБА ЗА КОРНЕЊЕ НА ТРЕВАТА

Состојбата на мозаиците во античкиот локалитет Хераклеја е алармантна, покажа ендоскопското снимање чија втора фаза заврши деновие во Битола. По извеш ...
6 / 6 НАПИСИ