Таг: Охридско Езеро

1 13 14 15146 / 146 НАПИСИ
ЏИНОВСКИ РАК УЛОВЕН ВО ОХРИДСКОТО ЕЗЕРО

ЏИНОВСКИ РАК УЛОВЕН ВО ОХРИДСКОТО ЕЗЕРО

Во езерските води кај каналот Студенчишта кај Охрид, охриѓанецот Тане Србиновски улови џиновски рак. Долг е околу триесет сантиметри, а заедно со пипа ...
ВО КАНАЛОТ СТУДЕНЧИШТА КАЈ ОХРИД ЌЕ УГИНАТ ПЕТ ТОНА ПЛАШИЦА И КРАП

ВО КАНАЛОТ СТУДЕНЧИШТА КАЈ ОХРИД ЌЕ УГИНАТ ПЕТ ТОНА ПЛАШИЦА И КРАП

Во каналот Студенчишта кај Охрид кој сега е зимувалиште за малата, но позната плашица, наеднаш можат да угинат околу три тони од оваа риба, што ќе е в ...
ИСПУСТОТ НА ДРИМ ЗАТВОРЕН ЗА ДА СЕ СПРЕЧИ ПОНАТАМОШНО ПРАЗНЕЊЕТО НА ЕЗЕРОТО

ИСПУСТОТ НА ДРИМ ЗАТВОРЕН ЗА ДА СЕ СПРЕЧИ ПОНАТАМОШНО ПРАЗНЕЊЕТО НА ЕЗЕРОТО

Водостојот во Охридското Езеро изнесува -12 сантиметри од нултата кота или е за пет сантиметри понизок од дозволениот минимум на кота 693.05 метри ...
ОХРИДСКО ЕЗЕРО ОПАСНО СЕ ПРАЗНИ, ОД ЕЛЕМ ВИКААТ ДЕКА НЕ Е ТОЧНО И ЗНААТ ШТО ПРАВАТ

ОХРИДСКО ЕЗЕРО ОПАСНО СЕ ПРАЗНИ, ОД ЕЛЕМ ВИКААТ ДЕКА НЕ Е ТОЧНО И ЗНААТ ШТО ПРАВАТ

Нивото на Охридското Езеро е под минимално дозволената природна кота поради празнење за производство на електрична струја, предупредуваат еколозите, а ...
ФОТОРЕПОРТАЖА: МРЕСТЕЊЕ НА ОХРИДСКАТА ПАСТРМКА

ФОТОРЕПОРТАЖА: МРЕСТЕЊЕ НА ОХРИДСКАТА ПАСТРМКА

Соочени со притисокот од истребување на охридската пастрмка, научниците од Хидробиолошкиот институт во Охрид користат метод за вештачко размножување н ...
БИТОЛА УМИРА, ЗАТОА ГО ПРЕПЛИВАВ ОХРИДСКО ЕЗЕРО, ВЕЛИ СОФИЈА БЕЈКОВСКА ЧАЧОРОВСКА

БИТОЛА УМИРА, ЗАТОА ГО ПРЕПЛИВАВ ОХРИДСКО ЕЗЕРО, ВЕЛИ СОФИЈА БЕЈКОВСКА ЧАЧОРОВСКА

Иако Битола ни умира, ентузијазмот во нас не е мртов, сакаме подобри услови за спорт, вели битолчанката Софија Бејковска Чачоровска, која вчера изведе ...
1 13 14 15146 / 146 НАПИСИ