Таг: поезија

ЗОРАН АНЧЕВСКИ ЈА ДОБИ НАГРАДАТА „БРАЌА МИЛАДИНОВЦИ“ НА СТРУШКИТЕ ВЕЧЕРИ НА ПОЕЗИЈАТА

ЗОРАН АНЧЕВСКИ ЈА ДОБИ НАГРАДАТА „БРАЌА МИЛАДИНОВЦИ“ НА СТРУШКИТЕ ВЕЧЕРИ НА ПОЕЗИЈАТА

Поетот и преведувач Зоран Анчевски е годинашниот добитник на наградата „Браќа Миладиновци“, што ја доделуваат Струшките вечери на поезијата за најдобр ...
СЕКОЈ НЕГОВ ЗБОР Е АМАНЕТ ЗА ГЕНЕРАЦИИТЕ – МАКЕДОНИЈА СЛАВИ 100 ГОДИНИ ОД РАЃАЊЕТО НА БЛАЖЕ КОНЕСКИ

СЕКОЈ НЕГОВ ЗБОР Е АМАНЕТ ЗА ГЕНЕРАЦИИТЕ – МАКЕДОНИЈА СЛАВИ 100 ГОДИНИ ОД РАЃАЊЕТО НА БЛАЖЕ КОНЕСКИ

Секој збор на Блаже Конески истовремено е и порака и аманет, наша должност, наша обврска е да не заборавиме да ги пренесуваме на идните генерации како ...
КОНЕСКИ ГО ВНЕСЕ МАКЕДОНСКИОТ ЈАЗИК ВО СВЕТСКАТА ЛИТЕРАТУРА, ВЕЛИ МИНИСТЕРКАТА СТЕФОСКА

КОНЕСКИ ГО ВНЕСЕ МАКЕДОНСКИОТ ЈАЗИК ВО СВЕТСКАТА ЛИТЕРАТУРА, ВЕЛИ МИНИСТЕРКАТА СТЕФОСКА

Блаже Конески е човекот кој суштински придонесува македонскиот јазик и македонската книжевност да станат дел од светскиот литературен процес, рече мин ...
ПРВА ПРОМОЦИЈА НА СТИХОЗБИРКИ ОД ЗАТВОРЕНИЦИ ВО МАКЕДОНИЈА

ПРВА ПРОМОЦИЈА НА СТИХОЗБИРКИ ОД ЗАТВОРЕНИЦИ ВО МАКЕДОНИЈА

Казнено- поправниот дом од Штип и Народната библиотека „Гоце Делчев “ во Штип ги промовираа првите книги на затвореници во Македонија, стихозбирките „ ...
СТИХОВИТЕ НА МАТЕЈА МАТЕВСКИ СЕ ПРАЗНИЦИ ВО КАЛЕНДАРОТ НА МАКЕДОНСКАТА ПОЕЗИЈА, КАЖА АКАДЕМИК УРОШЕВИЌ НА КОМЕМОРАЦИЈАТА ВО МАНУ

СТИХОВИТЕ НА МАТЕЈА МАТЕВСКИ СЕ ПРАЗНИЦИ ВО КАЛЕНДАРОТ НА МАКЕДОНСКАТА ПОЕЗИЈА, КАЖА АКАДЕМИК УРОШЕВИЌ НА КОМЕМОРАЦИЈАТА ВО МАНУ

Човек-епоха во македонската поезија, вонсериски поет и интелектуалец, академик и општественик, питом, внимателен, благороден човек , се дел од топлите ...
ПОЕТСКА СЛОБОДА

ПОЕТСКА СЛОБОДА

1 Во најновата престрелка меѓу високопрофилни членови на ДУИ на раскрсница во близина на партиското седиште во Мала Речица, најмистериозен детал од пр ...
ПОЧИНА ПОЕТЕСАТА ЛИЛЈАНА ДИРЈАН

ПОЧИНА ПОЕТЕСАТА ЛИЛЈАНА ДИРЈАН

Поетесата и новинарка Лилјана Дирјан почина денес во Скопје. Имаше 64 години. Поезијата на Дирјан е преведувана на повеќе јазици и застапена е во а ...
ПОЛИТИКАТА НАПРАВИ ЕСТРАДА ОД КУЛТУРАТА, ВЕЛИ ПИСАТЕЛКАТА ЛИДИЈА ДИМКОВСКА

ПОЛИТИКАТА НАПРАВИ ЕСТРАДА ОД КУЛТУРАТА, ВЕЛИ ПИСАТЕЛКАТА ЛИДИЈА ДИМКОВСКА

Лидија Димковска, една од најпреведуваните македонски автори и добитник на повеќе награди меѓу кои и Европската награда за литература во 2013, неодамн ...
8 / 8 НАПИСИ