Таг: УНЕСКО

1 2 3 13 10 / 126 НАПИСИ
РЕГИОНАЛНАТА ДЕПОНИЈА ВО НОВАЦИ ЌЕ БИДЕ ГОТОВА ДО КРАЈОТ НА 2024, СЕ ЧЕКА ДА СЕ УСОГЛАСАТ ОПШТИНИТЕ, ВЕЛИ ШУКОВА

РЕГИОНАЛНАТА ДЕПОНИЈА ВО НОВАЦИ ЌЕ БИДЕ ГОТОВА ДО КРАЈОТ НА 2024, СЕ ЧЕКА ДА СЕ УСОГЛАСАТ ОПШТИНИТЕ, ВЕЛИ ШУКОВА

Активностите за изградба на Регионалната депонија во Новаци сè уште не се почнати, иако според најавите градбата требаше да започне уште минатата годи ...
МИНИСТЕРКАТА ШУКОВА СЕ НАДЕВА ДЕКА УНЕСКО ЌЕ РЕАГИРА ЗА ГРАДЕЖНИТЕ АКТИВНОСТИНА КРАЈБРЕЖЈЕТО НА ОХРИДСКОТО ЕЗЕРО НА АЛБАНСКА СТРАНА

МИНИСТЕРКАТА ШУКОВА СЕ НАДЕВА ДЕКА УНЕСКО ЌЕ РЕАГИРА ЗА ГРАДЕЖНИТЕ АКТИВНОСТИНА КРАЈБРЕЖЈЕТО НА ОХРИДСКОТО ЕЗЕРО НА АЛБАНСКА СТРАНА

Македонските власти немале официјално известување за градежните активности што се спроведуваат кај изворите кај Дрилон, на албанската страна од Охридс ...
ПОИСТОВЕТУВАЊЕТО СО НЕМОЌНИТЕ МУ ДАВА СИЛА НА АЦО ШОПОВ ДА НЕ МОЛЧИ ПРЕД НЕПРАВДИТЕ, РЕЧЕ ПЕНДАРОВСКИ ВО УНЕСКО ВО ПАРИЗ НА СТОГОДИШНИНАТА ОД РАЃАЊЕТО НА ПОЕТОТ

ПОИСТОВЕТУВАЊЕТО СО НЕМОЌНИТЕ МУ ДАВА СИЛА НА АЦО ШОПОВ ДА НЕ МОЛЧИ ПРЕД НЕПРАВДИТЕ, РЕЧЕ ПЕНДАРОВСКИ ВО УНЕСКО ВО ПАРИЗ НА СТОГОДИШНИНАТА ОД РАЃАЊЕТО НА ПОЕТОТ

Дали нашето време е мртво за поезија? Чуму ни се поетите и уметноста?, праша денеска претседателот Стево Пендаровски во седиштето на УНЕСКО во Париз, ...
СТРУГА НЕ ГИ СПРОВЕДУВА ПРЕПОРАКИТЕ НА УНЕСКО, ГРАЃАНСКИТЕ ЗДРУЖЕНИЈА БАРААТ ОДЗЕМАЊЕ НА ИНГЕРЕНЦИИТЕ НА ОПШТИНАТА ЗА ВИСОКОКАТНИЦИ

СТРУГА НЕ ГИ СПРОВЕДУВА ПРЕПОРАКИТЕ НА УНЕСКО, ГРАЃАНСКИТЕ ЗДРУЖЕНИЈА БАРААТ ОДЗЕМАЊЕ НА ИНГЕРЕНЦИИТЕ НА ОПШТИНАТА ЗА ВИСОКОКАТНИЦИ

Граѓанските здруженија обвинуваат дека Струга не ги спроведува препораките на УНЕСКО. Велат дека урбанизацијата, дивоградбите и загадувањето се најгол ...
РУДАРСКИОТ ОТПАД НА АЛБАНСКАТА СТРАНА ПРОДОЛЖУВА ДА ГО ЗАГАДУВА ОХРИДСКОТО ЕЗЕРО, ВЛАСТИТЕ НЕ ГО РЕШАВААТ ПРОБЛЕМОТ

РУДАРСКИОТ ОТПАД НА АЛБАНСКАТА СТРАНА ПРОДОЛЖУВА ДА ГО ЗАГАДУВА ОХРИДСКОТО ЕЗЕРО, ВЛАСТИТЕ НЕ ГО РЕШАВААТ ПРОБЛЕМОТ

Албанските власти не се справуваат со отпадот од старите рудници кои го загадуваат Охридското Езеро и со тоа го загрозуваат неговиот статус на заштите ...
ДА НЕ СЕ ПОВТОРАТ УНИШТУВАЊАТА ВО ВЛАХО И ЛАГАДИН, ВЕЛИ МИНИСТЕРКАТА ЗА КУЛТУРА КОСТАДИНОВСКА-СТОЈЧЕВСКА

ДА НЕ СЕ ПОВТОРАТ УНИШТУВАЊАТА ВО ВЛАХО И ЛАГАДИН, ВЕЛИ МИНИСТЕРКАТА ЗА КУЛТУРА КОСТАДИНОВСКА-СТОЈЧЕВСКА

Министерката за култура Бисера Костадиновска-Стојчевска зборуваше за заштитата на културното наследство, како и за актуелните случувања во Охридскиот ...
ИЗВЕШТАЈОТ ИСПРАТЕН ДО УНЕСКО НЕ ЈА ПРИКАЖУВА РЕАЛНАТА СОСТОЈБА ЗА ОХРИДСКИОТ РЕГИОН, ВЕЛАТ НЕВЛАДИНИТЕ ОД ОХРИД, СТРУГА И ПОГРАДЕЦ

ИЗВЕШТАЈОТ ИСПРАТЕН ДО УНЕСКО НЕ ЈА ПРИКАЖУВА РЕАЛНАТА СОСТОЈБА ЗА ОХРИДСКИОТ РЕГИОН, ВЕЛАТ НЕВЛАДИНИТЕ ОД ОХРИД, СТРУГА И ПОГРАДЕЦ

Извештајот за состојбата со природното и културно наследство на Охридскиот Регион испратен до УНЕСКО не одговара на реалната ситуација, реагираат граѓ ...
СО ПАРИ ОД УНЕСКО ЌЕ СЕ ВРШИ ПОПИС НА ЖИВИОТ СВЕТ НА ИЗВОРИТЕ СВЕТИ НАУМ ВО ОХРИД

СО ПАРИ ОД УНЕСКО ЌЕ СЕ ВРШИ ПОПИС НА ЖИВИОТ СВЕТ НА ИЗВОРИТЕ СВЕТИ НАУМ ВО ОХРИД

Јавната установа Национален парк „Галичица“ изработи посебен план за управување со комплексот на изворите Свети Наум, со кој за првпат ќе се врши инве ...
НЕ СЕ СПРОВЕДЕ НИЕДНА ПРЕПОРАКА НА УНЕСКО ЗА ЗАШТИТА НА ОХРИДСКИОТ РЕГИОН, ВЕЛАТ АКТИВИСТИТЕ

НЕ СЕ СПРОВЕДЕ НИЕДНА ПРЕПОРАКА НА УНЕСКО ЗА ЗАШТИТА НА ОХРИДСКИОТ РЕГИОН, ВЕЛАТ АКТИВИСТИТЕ

Постојаниот Комитет на Бернската конвенција при Советот на Европа ја повика Макеоднија да ги стопира сите тековни проекти и активности кои се спротивн ...
АЛБАНСКАТА НАРОДНА НОСИЈА ЏУБЛЕТА ЗАШТИТЕНА ОД УНЕСКО

АЛБАНСКАТА НАРОДНА НОСИЈА ЏУБЛЕТА ЗАШТИТЕНА ОД УНЕСКО

Албанската народна носија  џублета стана дел од Светското нематеријално културно наследство заштитено од УНЕСКО, објави министерката за култура Елва М ...
1 2 3 13 10 / 126 НАПИСИ