Тагови Постови тагирани со "ПМ честички"

таг: ПМ честички

ПАР-НЕПАР ЌЕ ЧЕКА НОВА ВЛАДА, ЗАГАДУВАЊЕТО ПАК УРИВА РЕКОРДИ

Пар-непар сообраќаен режим, како мерка што ја предложи Министерството за животна средина за да се намали загадувањето на воздухот нема да се воведе сега затоа што законски не се предвидени казнени одредби. Министерството за животна средина предлогот за воведување на овој сообраќаен режим во четвртокот го достави до Владата, со кој се бара и измена на Законот за безбедност на...

ТЕАРЦЕ ПМ10

1 Стварно, кој ли им се заканувал на амбасадорите на ЕУ во Македонија? Ц, ц, ц... Како можел да им се заканува? Ц, ц, ц... Владејачката ВМРО-ДПМНЕ побара од ЕУ веднаш да „допрецизира и да појасни кој и како им се заканувал на амбасадорите и да се посочи конкретен пример за тоа. За да може надлежните институции поефикасно да...

БИТОЛЧАНИ ВО ТЕГЛИ ДЕЛЕА СВЕЖ ВОЗДУХ ОД ПЕЛИСТЕР

Нова пародија за алермантната состојба со загадениот воздух се случи денес на Широк сокак во Битола. Група млади битолчани на улицата поставија транспарент со натпис „Подаруваме свеж воздух од Пелистер.“ По ова на минувачите им даваа тегли и кеси со воздух, велејќи дека се полни со свеж воздух од Пелистер. Пародијата следуваше откако мерните станици во Битола вчера покажаа двојно...

НИТУ ЕДНА КАЗНА ЗА ЗАГАДЕНИОТ ВОЗДУХ

Нема казни за загадување на воздухот ниту за големите фабрики, за кои е надлежен Државниот инспекторат за животна средина, ниту пак за помалите погони, кои се во надлежност на еколошката инспекција на локалните сампуправи. Инспекторите велат дека и поголемите и помалите индустриски капацитети се придржуваат до пропишаните норми на максимално дозволени вредности за испуштање загадувачки материи во воздухот. Воздухот во поголемите...

ПРИЈАВИ ЗАГАДУВАЧ НА ОВИЕ БРОЕВИ

ДРЖАВЕН ИНСПЕКТОРАТ ЗА ЖИВОТНА СРЕДИНА Директор на Државниот инспекторат за животна средина 02/3220-157 02/3066 930 / лок. 133 Дарко Блинков-инспектор 02/3220-112; 3220-198 [email protected] ГРАД СКОПЈЕ тел: 02/3297-231 Тиме Андонов, раководител на одделение за инспекциски надзор над вршењето на работите на другите надлежности на Град Скопје КИСЕЛА ВОДА Одделение за заштита на животната средина тел: 02/2785-451 факс: 02/2770-210 [email protected] Сектор за инспекциски работи тел: 02/2785-449 факс: 02/2770-210 [email protected] АЕРОДРОМ Инспекција за животна средина тел: 02/2401 521 [email protected] Заштита и унапредување на...

КОЦЕ И ВЛАДАТА ОСУМ ГОДИНИ НОСЕЛЕ ОДЛУКИ КОИ ГИ ЗГОЛЕМУВААТ ОТРОВИТЕ ВО ВОЗДУХОТ ВО СКОПЈЕ

Сите мерни станици на Министерството за животна средина во Скопје вчера покажуваа зголемено присуство на канцерогените честички ПМ10 и ПМ2,5. Загадувањето на амбиенталниот воздух е најголемо во вечерните часови. Прексиноќа во 21 часот мерната станица во Лисиче покажа 600 микрограми честички на еден кубен метар, што е 12 пати повеќе од дозволените 50 микрограми. Во 23 часот, пак, во Гази Баба и во...

СКОПЈЕ ЗАГАДЕНО ТРИ ДО ОСУМ ПАТИ ПОВЕЌЕ ОД ДОЗВОЛЕНОТО

Иако во Скопје времето е невообичаено топло и пријатно за овој дел од годината, главниот град претпладнево е загаден три до осум пати повеќе од дозволеното, во зависност од мерните инструменти во различни делови од градот. Фотографијата е направена од населбата Бардовци денеска околу 11.30 часот. Најзагадено утрово во девет часот, според податоците од Националниот портал за квалитет на воздух, било...

БОРБА ЗА ГРАМ КИСЛОРОД ПОД ОЏАЦИТЕ НА РЕК

Ги разеленуваат дворовите со големи тревници, садат ружи, борови високи по неколку метри.  Создаваат зелени оази за да добијат некој кубик чист воздух. Секое разеленето парче земја  има голема вредност под оџаците на РЕК „Битола“. Неколку стотици жители од општина Новаци живеат на километар до два од најголемиот произведувач на струја во Македонија. Ветерот некаде носи свежина, но тука...