Таг: академик Влада Урошевиќ

ЗЛАТНИОТ ВЕНЕЦ НА СТРУШКИТЕ ВЕЧЕРИ НА ПОЕЗИЈАТА ЗА АКАДЕМИК ВЛАДА УРОШЕВИЌ

ЗЛАТНИОТ ВЕНЕЦ НА СТРУШКИТЕ ВЕЧЕРИ НА ПОЕЗИЈАТА ЗА АКАДЕМИК ВЛАДА УРОШЕВИЌ

Академик Влада Урошевиќ е годинашен добитник на Златниот венец на Струшките вечери на позијата (СВП), соопшти денес професорката Елизабета Шелева, пре ...
„СТАРОВРЕМСКИОТ РОМАН“ НА ВЛАДА УРОШЕВИЌ Е РОМАН НА ГОДИНАТА ЗА 2022

„СТАРОВРЕМСКИОТ РОМАН“ НА ВЛАДА УРОШЕВИЌ Е РОМАН НА ГОДИНАТА ЗА 2022

Академик Влада Урошевиќ за романот „Вистинита но не многу веројатна историја за семејството Пустополски за куќата покрај Вардар и за четирите прстени“ ...
ПРОМОЦИЈА НА НОВИОТ РОМАН НА АКАДЕМИК УРОШЕВИЌ И РЕИЗДАНИЈАТА НА ТРИ НЕГОВИ КЛАСИЦИ

ПРОМОЦИЈА НА НОВИОТ РОМАН НА АКАДЕМИК УРОШЕВИЌ И РЕИЗДАНИЈАТА НА ТРИ НЕГОВИ КЛАСИЦИ

Академик Влада Урошевиќ утре во 19 часот во киното Фросина во Младинскиот културен центар ќе го промовира новиот роман „Вистинита но не многу веројатн ...
АКО СЕКОЈ ГРАЃАНИН РАБОТИ ЗА ДРЖАВАТА, А НЕ САМО ЗА НЕЈЗИНИ ДЕЛОВИ, ТОА ЌЕ ДОНЕСЕ РЕЗУЛТАТ ЗА СИТЕ, РЕЧЕ АКАДЕМИК УРОШЕВИЌ НА ДОДЕЛУВАЊЕТО НА НАГРАДИТЕ „СВ. КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ“

АКО СЕКОЈ ГРАЃАНИН РАБОТИ ЗА ДРЖАВАТА, А НЕ САМО ЗА НЕЈЗИНИ ДЕЛОВИ, ТОА ЌЕ ДОНЕСЕ РЕЗУЛТАТ ЗА СИТЕ, РЕЧЕ АКАДЕМИК УРОШЕВИЌ НА ДОДЕЛУВАЊЕТО НА НАГРАДИТЕ „СВ. КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ“

Ако секој граѓанин на оваа наша заедничка држава ги исполнува на најдобар можен начин задачите што се поставуваат пред него, во рамки на одбраната про ...
НАГРАДАТА „СВ. КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ“ ЗА АКАДЕМИК ВЛАДА УРОШЕВИЌ, КАРДИОХИРУРГОТ САШКО ЈОВЕВ, УМЕТНИКОТ ИСМЕТ РАМИЧЕВИЌ И ПРОФЕСОРОТ АФРИМ ОСМАНИ

НАГРАДАТА „СВ. КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ“ ЗА АКАДЕМИК ВЛАДА УРОШЕВИЌ, КАРДИОХИРУРГОТ САШКО ЈОВЕВ, УМЕТНИКОТ ИСМЕТ РАМИЧЕВИЌ И ПРОФЕСОРОТ АФРИМ ОСМАНИ

Академик Влада Урошевиќ, уметникот Исмет Рамиќевиќ, кардиохирургот Сашко Јовев и професорот Африм Османи се годинашни добитници на државната награда „ ...
МАКЕДОНЕЦОТ Е СРЕЌЕН ШТО ГО ИМАШЕ БЛАЖЕ КОНЕСКИ КОГА ЈА ИЗВОЈУВА СЛОБОДАТА, РЕЧЕ АКАДЕМИК УРОШЕВИЌ НА СВЕЧЕНОСТА ЗА 100 ГОДИНИ ОД РАЃАЊЕТО НА ВЕЛИКАНОТ

МАКЕДОНЕЦОТ Е СРЕЌЕН ШТО ГО ИМАШЕ БЛАЖЕ КОНЕСКИ КОГА ЈА ИЗВОЈУВА СЛОБОДАТА, РЕЧЕ АКАДЕМИК УРОШЕВИЌ НА СВЕЧЕНОСТА ЗА 100 ГОДИНИ ОД РАЃАЊЕТО НА ВЕЛИКАНОТ

„Блаже Конески беше ренесансна појава, и научник и уметник на зборот, спој на рационална мисла и на емотивен изблик. Такви луѓе во ниту една култура н ...
БОГОМИЛ ЃУЗЕЛ БЕШЕ ИНТЕЛЕКТУАЛЕЦ ОД СВЕТСКИ РАНГ, ОСТАВИ НЕПОВТОРЛИВО ДЕЛО, РЕЧЕ АКАДЕМИК УРОШЕВИЌ НА КОМЕМОРАЦИЈАТА ВО МАНУ

БОГОМИЛ ЃУЗЕЛ БЕШЕ ИНТЕЛЕКТУАЛЕЦ ОД СВЕТСКИ РАНГ, ОСТАВИ НЕПОВТОРЛИВО ДЕЛО, РЕЧЕ АКАДЕМИК УРОШЕВИЌ НА КОМЕМОРАЦИЈАТА ВО МАНУ

„Академик Богомил Ѓузел беше интелектуалец од светски ранг. Природноста и спонтаноста беа негов поетски идеал“, рече академик Влада Урошевиќ на денешн ...
ПОРАЗ И КАТАСТРОФА Е ВЕСТА ДЕКА НАШИТЕ УЧЕНИЦИ СЕ НА ДНОТО НА ЛИСТАТА ЗА ЗНАЕЊЕ, ВЕЛИ АКАДЕМИК УРОШЕВИЌ

ПОРАЗ И КАТАСТРОФА Е ВЕСТА ДЕКА НАШИТЕ УЧЕНИЦИ СЕ НА ДНОТО НА ЛИСТАТА ЗА ЗНАЕЊЕ, ВЕЛИ АКАДЕМИК УРОШЕВИЌ

„Деновиве пристигна поразителна вест, дека нашите ученици стојат, според покажаното знаење, при дното на листата. Од 79 земји, нашите деца се на 67 ме ...
ГО НАПИШАВ „МАЏУН“ ЗА ДА ГО ОБНОВАМ МИРИСОТ НА ДЕТСТВОТО, ВЕЛИ АКАДЕМИК УРОШЕВИЌ ЗА НОВИОТ РОМАН

ГО НАПИШАВ „МАЏУН“ ЗА ДА ГО ОБНОВАМ МИРИСОТ НА ДЕТСТВОТО, ВЕЛИ АКАДЕМИК УРОШЕВИЌ ЗА НОВИОТ РОМАН

„Не сакам да кажувам дека 'Маџун' е мој автобиографски роман, но секако дека има моменти од моето детско искуство“, вели академик Влада Урошевиќ за СА ...
НАЈГЛАСНО КАЈ ТИВКИОТ И СКРОМЕН МИТРИЧ Е НЕГОВОТО ТВОРЕШТВО, РЕЧЕ АКАДЕМИК БАЈРАМ НА КОМЕМОРАЦИЈАТА ЗА СКУЛПТОРОТ МИТРИЌЕСКИ

НАЈГЛАСНО КАЈ ТИВКИОТ И СКРОМЕН МИТРИЧ Е НЕГОВОТО ТВОРЕШТВО, РЕЧЕ АКАДЕМИК БАЈРАМ НА КОМЕМОРАЦИЈАТА ЗА СКУЛПТОРОТ МИТРИЌЕСКИ

„Митричот е уметник кој не потклена на притистоците на разните изуми, ниту на влијанието на технолошкиот живот. Не беше помпезен, ниту екстравагантен, ...
10 / 10 НАПИСИ