Таг: Дебарца

ПРЕСЕЧЕН ВОДОТЕКОТ НА САТЕСКА ЗА ДА МИНУВА ТЕШКАТА МЕХАНИЗАЦИЈА ЗА АВТОПАТОТ ОХРИД-КИЧЕВО, ЖИТЕЛИТЕ СТРАВУВААТ ОД ПОПЛАВИ

ПРЕСЕЧЕН ВОДОТЕКОТ НА САТЕСКА ЗА ДА МИНУВА ТЕШКАТА МЕХАНИЗАЦИЈА ЗА АВТОПАТОТ ОХРИД-КИЧЕВО, ЖИТЕЛИТЕ СТРАВУВААТ ОД ПОПЛАВИ

Со огромни количини песок тампониран е дел од коритото на реката Сатеска кај атарот на Ново Село во Дебарца, за да може тешката механизација која рабо ...
ГОЦЕ ОД ДЕБАРЦА ПРАВИ МАКЕТИ НА ОХРИДСКИТЕ ЦРКВИ ОД ЧКОРЧИЊА И ГИ ПОДАРУВА НА ВЕРСКИТЕ ОБЈЕКТИ

ГОЦЕ ОД ДЕБАРЦА ПРАВИ МАКЕТИ НА ОХРИДСКИТЕ ЦРКВИ ОД ЧКОРЧИЊА И ГИ ПОДАРУВА НА ВЕРСКИТЕ ОБЈЕКТИ

Гоце Најдески од селото Белчишта, Дебарца, пензионерските денови ги поминува во изработка на макети на цркви од чкорчиња. Овој 74-годишен градежен инж ...
ВО ДЕБАРЦА ПОСТОЕЛ ГРАДОТ ДЕБРЕЦ ПО КОЈ МНОГУ ГОДИНИ ТРАГАА МАКЕДОНСКИТЕ АРХЕОЛОЗИ

ВО ДЕБАРЦА ПОСТОЕЛ ГРАДОТ ДЕБРЕЦ ПО КОЈ МНОГУ ГОДИНИ ТРАГАА МАКЕДОНСКИТЕ АРХЕОЛОЗИ

Резултатите и сознанијата од проектот „Требенишко Кале, село Требеништа, истражување 2019“ покажаа дека на територијата на Дебарца на овој дел постоел ...
ДЕБРЧАНИ СИ ГО ВРАТИЈА СЛАТИНСКО ЕЗЕРО КОЕ ЛАНИ СТАНА ЛИВАДА

ДЕБРЧАНИ СИ ГО ВРАТИЈА СЛАТИНСКО ЕЗЕРО КОЕ ЛАНИ СТАНА ЛИВАДА

Слатинско Езеро, единствено по својата големина во реонот на Дебрца, лани во јуни беше претворено во обична ливада, но сега повторно е полно со вода. ...
НА ДЕПОНИЈАТА ВО ДЕБАРЦА ЌЕ ОСТАНЕ МАЛКУ ОТПАД, СЀ ДРУГО ЌЕ СЕ РЕЦИКЛИРА, ТВРДАТ НАДЛЕЖНИТЕ ЗА ПРОЕКТОТ

НА ДЕПОНИЈАТА ВО ДЕБАРЦА ЌЕ ОСТАНЕ МАЛКУ ОТПАД, СЀ ДРУГО ЌЕ СЕ РЕЦИКЛИРА, ТВРДАТ НАДЛЕЖНИТЕ ЗА ПРОЕКТОТ

Депонијата која што ќе се гради во Дебарца, кај селото Годивје, нема да биде опасна за жителите и за животната средина, тврдат надлежните за реализаци ...
ВО ДЕБАРЦА ИСЧЕЗНА ЦЕЛО ЕЗЕРО

ВО ДЕБАРЦА ИСЧЕЗНА ЦЕЛО ЕЗЕРО

Во Oпштина Дебарца во близина на Охрид, исчезна познатото Слатинско Езеро изградено во 1963, а надлежните од локалната власт молчат за оваа алармантна ...
КАНАЛИЗАЦИЈАТА ОД БЕЛЧИШТА СЕ ВЛЕВА ВО ОХРИДСКО ЕЗЕРО И ГО ЗАГАДУВА

КАНАЛИЗАЦИЈАТА ОД БЕЛЧИШТА СЕ ВЛЕВА ВО ОХРИДСКО ЕЗЕРО И ГО ЗАГАДУВА

Канализацијата од Општина Белчишта, административен центар на Дебарца кај Охрид,  се влева во Охридското Езеро и го загадува. Пречистителната станица ...
7 / 7 НАПИСИ