Таг: истражување

1 3 4 5 6 7 8 50 / 80 НАПИСИ
ИСТОРИСКИ УСПЕХ НА КИНЕСКАТА ВСЕЛЕНСКА МИСИЈА – ИЗНИКНАЛЕ ПРВИТЕ РАСТЕНИЈА НА МЕСЕЧИНАТА

ИСТОРИСКИ УСПЕХ НА КИНЕСКАТА ВСЕЛЕНСКА МИСИЈА – ИЗНИКНАЛЕ ПРВИТЕ РАСТЕНИЈА НА МЕСЕЧИНАТА

Семките што ги однесе кинеската сонда „Чанг‘е-4“ изникнале на Месечината, објави Кинеската вселенска агенција. Ова е првпат каква било биолошка матери ...
САМО ОСУМ ОТСТО ОД ХОЛИВУДСКИТЕ ХИТОВИ СЕ РЕЖИРАНИ ОД ЖЕНИ

САМО ОСУМ ОТСТО ОД ХОЛИВУДСКИТЕ ХИТОВИ СЕ РЕЖИРАНИ ОД ЖЕНИ

Само осум отсто од холивудските блокбастери во 2018 година се режирани од жени, што е пад од 11-те отсто од минатата година, и поради големите напори ...
90 ОТСТО МАКЕДОНСКИ ГРАЃАНИ ПРИФАЌААТ НИВНОТО ДЕТЕ ДА ДРУГАРУВА СО ДЕТЕ СО ПОПРЕЧЕНОСТ, ПОКАЖА ИСТРАЖУВАЊЕТО НА УНИЦЕФ

90 ОТСТО МАКЕДОНСКИ ГРАЃАНИ ПРИФАЌААТ НИВНОТО ДЕТЕ ДА ДРУГАРУВА СО ДЕТЕ СО ПОПРЕЧЕНОСТ, ПОКАЖА ИСТРАЖУВАЊЕТО НА УНИЦЕФ

Над 90 отсто од граѓаните во Македонија сметаат дека е прифатливо нивното дете да биде сосед, познаник, соученик и другар на деца со попреченост, за р ...
САМО 415 ДЕЦА СО ПОПРЕЧЕНОСТ ОДАТ ВО ГРАДИНКА, ПОКАЖА ИСТРАЖУВАЊЕ НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ

САМО 415 ДЕЦА СО ПОПРЕЧЕНОСТ ОДАТ ВО ГРАДИНКА, ПОКАЖА ИСТРАЖУВАЊЕ НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ

Од вкупно 34.700 деца што посетуваат градинка само 415 или 1,19 отсто се деца со попреченост, покажа истражувањето на Народниот правобранител за вклуч ...
СТРАНСКИТЕ КОМПАНИИ КУПУВААТ САМО УСЛУГИ ОД МАКЕДОНСКИТЕ ФИРМИ ОТИ ЗА СУРОВИНИ И ОПРЕМА НЕМААТ КАПАЦИТЕТ, ПОКАЖА ИСТРАЖУВАЊЕТО НА „ФАЈНАНС ТИНК“

СТРАНСКИТЕ КОМПАНИИ КУПУВААТ САМО УСЛУГИ ОД МАКЕДОНСКИТЕ ФИРМИ ОТИ ЗА СУРОВИНИ И ОПРЕМА НЕМААТ КАПАЦИТЕТ, ПОКАЖА ИСТРАЖУВАЊЕТО НА „ФАЈНАНС ТИНК“

Мултинационалните компании кои се присутни во Македонија со домашните фирми најчесто соработуваат во делот на услугите, додека многу малку соработуваа ...
ПРВИОТ ПОШТЕНСКИ ПЕЧАТ ВО МАКЕДОНИЈА БИЛ УДРЕН ПРЕД 175 ГОДИНИ ВО ПОШТАТА ВО БИТОЛА

ПРВИОТ ПОШТЕНСКИ ПЕЧАТ ВО МАКЕДОНИЈА БИЛ УДРЕН ПРЕД 175 ГОДИНИ ВО ПОШТАТА ВО БИТОЛА

Собирањето и проучувањето на поштенските печати е помалку познат дел од филателистиката, но тој исто така содржи многу интересни детали, но и важни до ...
СВЕТИЛИШТЕ СТАРО 2.000 ГОДИНИ ИСКОПАНО ВО ПОМПЕЈА

СВЕТИЛИШТЕ СТАРО 2.000 ГОДИНИ ИСКОПАНО ВО ПОМПЕЈА

На истражувањето на локалитетот на античкиот римски град Помпеја во Италија, багерите ископаа античко светилиште, опкружено со идилични слики со расте ...
ДЕЈСТВУВАЈТЕ СЕГА, ИДИОТИ! – НАУЧНИЦИТЕ ГО УПАТИЈА ПОСЛЕДНИОТ ПОВИК ЗА ОГРАНИЧУВАЊЕ НА ПОРАСТОТ НА ТЕМПЕРАТУРИТЕ

ДЕЈСТВУВАЈТЕ СЕГА, ИДИОТИ! – НАУЧНИЦИТЕ ГО УПАТИЈА ПОСЛЕДНИОТ ПОВИК ЗА ОГРАНИЧУВАЊЕ НА ПОРАСТОТ НА ТЕМПЕРАТУРИТЕ

„Ова е последен повик“, велат научниците, упатувајќи го досега најсериозното предупредување околу глобалниот пораст на температурите. Тие велат дека ...
НОБЕЛОВАТА НАГРАДА ЗА ХЕМИЈА ЗА ИСТРАЖУВАЊЕ НА ПРОТЕИНИ

НОБЕЛОВАТА НАГРАДА ЗА ХЕМИЈА ЗА ИСТРАЖУВАЊЕ НА ПРОТЕИНИ

Нобеловата награда за 2018 година за хемија ја добија тројца научници за нивните откритија во истражувањето на протеини, соопшти денес Шведската акаде ...
АЕРОЗАГАДУВАЊЕТО ГИ ПРАВИ ЛУЃЕТО ПОГЛУПИ, ПОКАЖА НОВО КИНЕСКО ИСТРАЖУВАЊЕ

АЕРОЗАГАДУВАЊЕТО ГИ ПРАВИ ЛУЃЕТО ПОГЛУПИ, ПОКАЖА НОВО КИНЕСКО ИСТРАЖУВАЊЕ

Хроничната изложеност на загаден воздух е поштетно за здравјето отколку што се мисли, покажа едно ново истражување и дури има значително влијание врз ...
1 3 4 5 6 7 8 50 / 80 НАПИСИ