Таг: македонски јазик

1 4 5 6 7 60 / 62 НАПИСИ
БУГАРСКАТА АКАДЕМИЈА ВЕЛИ ДЕКА НЕ ПОСТОИ МАКЕДОНСКИ ЈАЗИК

БУГАРСКАТА АКАДЕМИЈА ВЕЛИ ДЕКА НЕ ПОСТОИ МАКЕДОНСКИ ЈАЗИК

Бугарската академија на науките (БАН) смета дека македонскиот јазик не постои и оти тој е „писмено-регионална норма“ на бугарскиот јазик. Македонската ...
МИЦКОСКИ БАРА СОБРАНИЕТО ДА ДОНЕСЕ КОНТРАРЕЗОЛУЦИЈА НА БУГАРСКОТО БАРАЊЕ ЗА ОТКАЖУВАЊЕ ОД МАЛЦИНСТВОТО И ЈАЗИКОТ

МИЦКОСКИ БАРА СОБРАНИЕТО ДА ДОНЕСЕ КОНТРАРЕЗОЛУЦИЈА НА БУГАРСКОТО БАРАЊЕ ЗА ОТКАЖУВАЊЕ ОД МАЛЦИНСТВОТО И ЈАЗИКОТ

Лидерот на ВМРО-ДПМНЕ Христијан Мицкоски предлага сите политички партии во Собранието да донесат резолуција дека Македонија нема да се откаже од макед ...
БУГАРСКИОТ ПАРЛАМЕНТ УСВОИ ДЕКЛАРАЦИЈА ЗА ПРЕГОВОРИ НА ЕУ СО МАКЕДОНИЈА, ВЛАДАТА НА БОРИСОВ ПОДДРШКАТА ЈА УСЛОВИ СО НЕСПОМНУВАЊЕ „МАКЕДОНСКИ ЈАЗИК“ И „БУГАРСКИ ФАШИСТИЧКИ ОКУПАТОР“

БУГАРСКИОТ ПАРЛАМЕНТ УСВОИ ДЕКЛАРАЦИЈА ЗА ПРЕГОВОРИ НА ЕУ СО МАКЕДОНИЈА, ВЛАДАТА НА БОРИСОВ ПОДДРШКАТА ЈА УСЛОВИ СО НЕСПОМНУВАЊЕ „МАКЕДОНСКИ ЈАЗИК“ И „БУГАРСКИ ФАШИСТИЧКИ ОКУПАТОР“

Бугарското Народно собрание ја усвои декларацијата со која на Македонија и Албанија им се одобрува да ги почнат пристапните преговори со Европската Ун ...
МЕНСТРУАЛЕН ЧЕТВРТОК

МЕНСТРУАЛЕН ЧЕТВРТОК

1 Во набиената агенда на историски настани во Македонија, на 22 август се случи уште еден историски настан. Почна судењето за организираниот напад на ...
УНКОВСКИ И СТЕФАНОВСКИ РАБОТАТ НА ВТОР ДЕЛ ОД КУЛТНАТА ТВ-СЕРИЈА „БУШАВА АЗБУКА“

УНКОВСКИ И СТЕФАНОВСКИ РАБОТАТ НА ВТОР ДЕЛ ОД КУЛТНАТА ТВ-СЕРИЈА „БУШАВА АЗБУКА“

Режисерот Слободан Унковски и драматургот Горан Стефановски работат на втор дел од култната ТВ-серија од пред 33 години „Бушава азбука“, потврди проду ...
ИСЧЕЗНАТИОТ ПРВ ТЕКСТ НА МАКЕДОНСКАТА ГРАМАТИКА ОД 1946 ГОДИНА НА РУСИНОТ БЕРНШТEЈН ПРОНАЈДЕН ВО МОСКВА ОД ЈАПОНСКИ ПРОФЕСОР

ИСЧЕЗНАТИОТ ПРВ ТЕКСТ НА МАКЕДОНСКАТА ГРАМАТИКА ОД 1946 ГОДИНА НА РУСИНОТ БЕРНШТEЈН ПРОНАЈДЕН ВО МОСКВА ОД ЈАПОНСКИ ПРОФЕСОР

Јапонскиот професор Мотоки Номачи во Градскиот архив на Москва ја пронашол Граматиката на македонскиот јазик, напишана во 1946-47 година од рускиот пр ...
ПРИЈАТЕЛСКА АТМОСФЕРА ВО ЛЕРИН, СЕКОЈ ВТОР ЗБОРУВА МАКЕДОНСКИ

ПРИЈАТЕЛСКА АТМОСФЕРА ВО ЛЕРИН, СЕКОЈ ВТОР ЗБОРУВА МАКЕДОНСКИ

„Ве молиме да ја паркирате колата во десната лента“, напишале на македонски јазик со кирилично писмо  Грците на граничниот премин Ники. Во најголемиот ...
НА ВИКИПЕДИЈА ИНФОРМАЦИИ ЗА ЦЕРЕБРАЛНА ПАРАЛИЗА НА МАКЕДОНСКИ ЈАЗИК

НА ВИКИПЕДИЈА ИНФОРМАЦИИ ЗА ЦЕРЕБРАЛНА ПАРАЛИЗА НА МАКЕДОНСКИ ЈАЗИК

Википедија е збогатена со неколку одредници на македонски јазик за церебрална парализа. Ова е реализирано преку т.н. уредувачки маратон, Википедија ...
ГРК ПИШУВАЛ ГРАМАТИКА ЗА МАКЕДОНСКИОТ ЈАЗИК

ГРК ПИШУВАЛ ГРАМАТИКА ЗА МАКЕДОНСКИОТ ЈАЗИК

Некогашниот истакнат грчки комунист Пателис Пуљопулос (1900-1943), генерален секретар на Комунистичката партија во Грција меѓу двете светски војни, по ...
ПРОМОВИРАН РЕЧНИК ЗА ИЗУЧУВАЊЕ МАКЕДОНСКИ И АЛБАНСКИ ЈАЗИК

ПРОМОВИРАН РЕЧНИК ЗА ИЗУЧУВАЊЕ МАКЕДОНСКИ И АЛБАНСКИ ЈАЗИК

За полесно изучување на македонскиот и албанскиот јазик, денеска беше промовиран речник на македонско-албански и албанско-македонски јазик. Двонасо ...
1 4 5 6 7 60 / 62 НАПИСИ