Таг: слепи лица

ПАЃАЊЕТО Е ЗАБАВНО, ВЕЛАТ СЛЕПИТЕ ЛИЦА КОИ ЕДНА НЕДЕЛА УЧЕА ДА ЛИЗГААТ СО ПРОЕКТОТ ЗА СОЦИЈАЛНА ИНКЛУЗИЈА

ПАЃАЊЕТО Е ЗАБАВНО, ВЕЛАТ СЛЕПИТЕ ЛИЦА КОИ ЕДНА НЕДЕЛА УЧЕА ДА ЛИЗГААТ СО ПРОЕКТОТ ЗА СОЦИЈАЛНА ИНКЛУЗИЈА

Лица со оштетен вид една недела учеа да лизгаат на мраз на лизгалиштето во СЦ „Борис Трајковски“. 40 лица со оштетен вид или кои воопшто не гледаат, о ...
ПРВПАТ НА ИЗБОРИТЕ ЌЕ ИМА ШАБЛОНИ СО БРАЈОВО ПИСМО ЗА ДА ГЛАСААТ СЛЕПИТЕ

ПРВПАТ НА ИЗБОРИТЕ ЌЕ ИМА ШАБЛОНИ СО БРАЈОВО ПИСМО ЗА ДА ГЛАСААТ СЛЕПИТЕ

Првпат откако се одржуваат избори во Македонија, слепите лица ќе имаат можност да гласаат на самите избирачки места. На претстојните претседателски из ...
8-ГОДИШНАТА БАРБАРА СО ОШТЕТЕН ВИД ПРЕКУ ТАКТИЛНИТЕ СЛИКИ ЌЕ ЈА ВИДИ ИСТОРИЈАТА НА БИТОЛА

8-ГОДИШНАТА БАРБАРА СО ОШТЕТЕН ВИД ПРЕКУ ТАКТИЛНИТЕ СЛИКИ ЌЕ ЈА ВИДИ ИСТОРИЈАТА НА БИТОЛА

Осум годишната Барбара Василева, лице со оштетен вид, нема можност да ги виде мајсторски исцртаните фрески и икони низ македонските цркви и манастири, ...
ЛИЧНИ АСИСТЕНТИ ЌЕ ДОБИЈАТ 100 ЛИЦА СО ТЕЖОК ФИЗИЧКИ ХЕНДИКЕП, ОДЛУЧИ ВЛАДАТА

ЛИЧНИ АСИСТЕНТИ ЌЕ ДОБИЈАТ 100 ЛИЦА СО ТЕЖОК ФИЗИЧКИ ХЕНДИКЕП, ОДЛУЧИ ВЛАДАТА

Лични асистенти годинава ќе добијат 100 лица со тешка или најтешка физичка попреченост, како и лицата со целосно оштетен вид. Ваква одлука на денешнат ...
СЛЕПИ ЛИЦА МОЖЕ ДА ГИ ВИДАТ МОЗАИЦИТЕ ВО ХЕРАКЛЕЈА

СЛЕПИ ЛИЦА МОЖЕ ДА ГИ ВИДАТ МОЗАИЦИТЕ ВО ХЕРАКЛЕЈА

Слабовидните битолчани и оние со поголеми оштетувања на видот деновиве за првпат имаа можност лично да се уверат во убавините на фигурите кои со мајст ...
ИЗРАБОТЕН Е ПРВИОТ ТЕЛЕФОНСКИ ИМЕНИК ЗА СЛЕПИ ЛИЦА

ИЗРАБОТЕН Е ПРВИОТ ТЕЛЕФОНСКИ ИМЕНИК ЗА СЛЕПИ ЛИЦА

Изработен е првиот телефонски именик со Брајово писмо во Македонија. Именикот го изработи „Лајонс клубот“ од Битола и му го донираше на Здружението на ...
6 / 6 НАПИСИ