Таг: Власи

ТЕНИСЕРКАТА СИМОНА ХАЛЕП СЕ ОМАЖИ ЗА РОМАНСКИ БИЗНИСМЕН ПО ПОТЕКЛО ОД МАКЕДОНИЈА

ТЕНИСЕРКАТА СИМОНА ХАЛЕП СЕ ОМАЖИ ЗА РОМАНСКИ БИЗНИСМЕН ПО ПОТЕКЛО ОД МАКЕДОНИЈА

Една од најдобрите светски тенисерки Симона Халеп се омажи за романскиот бизнисмен Тони Јурук на приватна церемонија во нејзиниот роден град Констанца ...
ГРАД СКОПЈЕ ГО ПОВЛЕЧЕ АЛИ ПАША ЈАНИНСКИ ОД ЛИСТАТА ЗА ИМЕНУВАЊЕ УЛИЦИ

ГРАД СКОПЈЕ ГО ПОВЛЕЧЕ АЛИ ПАША ЈАНИНСКИ ОД ЛИСТАТА ЗА ИМЕНУВАЊЕ УЛИЦИ

Град Скопје го повлече името на Али паша Јанински од листата за именување улици, плоштади, мостови и паркови. Оваа одлука е донесена на денешниот сост ...
АЛИ ПАША ЈАНИНСКИ ИЗВРШИ ГЕНОЦИД ВРЗ ВЛАСИТЕ, А ГРАД СКОПЈЕ ЌЕ ИМЕНУВА УЛИЦА ПО НЕГО, ВЛАШКАТА ЗАЕДНИЦА БАРА ИТНО ДА СЕ ТРГНЕ ОД ЛИСТАТА

АЛИ ПАША ЈАНИНСКИ ИЗВРШИ ГЕНОЦИД ВРЗ ВЛАСИТЕ, А ГРАД СКОПЈЕ ЌЕ ИМЕНУВА УЛИЦА ПО НЕГО, ВЛАШКАТА ЗАЕДНИЦА БАРА ИТНО ДА СЕ ТРГНЕ ОД ЛИСТАТА

Демократскиот сојуз на Власите бара Град Скопје под итно да го тргне името на Али Паша Јанински од листата на имиња за улици, бидејќи тој се смета за ...
ЦИВИЛИЗАЦИСКА ШТЕТА ЌЕ БИДЕ АКО ИСЧЕЗНЕ ВЛАШКИОТ ЈАЗИК – МАНУ И САНУ СО ДИГИТАЛЕН АРХИВ ЗА НАСЛЕДСТВОТО НА ВЛАСИТЕ

ЦИВИЛИЗАЦИСКА ШТЕТА ЌЕ БИДЕ АКО ИСЧЕЗНЕ ВЛАШКИОТ ЈАЗИК – МАНУ И САНУ СО ДИГИТАЛЕН АРХИВ ЗА НАСЛЕДСТВОТО НА ВЛАСИТЕ

Најзначајните и најпознатите книги за Власите се објавени на интернет страницата за дигитални ресурси за влашкиот јазик и култура aromanski.manu.edu.m ...
ВЛАШКОТО МИ Е НАЈСИЛНО, ВЕЛИ ВИМБЛДОНСКАТА ШАМПИОНКА СИМОНА ХАЛЕП, МАКЕДОНСКА ВЛАИНКА ОД БИТОЛСКО МАЛОВИШТА

ВЛАШКОТО МИ Е НАЈСИЛНО, ВЕЛИ ВИМБЛДОНСКАТА ШАМПИОНКА СИМОНА ХАЛЕП, МАКЕДОНСКА ВЛАИНКА ОД БИТОЛСКО МАЛОВИШТА

Вимблдонската шампионка во тенис Симона Халеп од Романија е Влаинка со потекло од Македонија, чии предци емигрирале од битолското село Маловишта. 27-г ...
МАЛОВИШТА, СЕЛО СО РЕТКА УБАВИНА И УШТЕ ПОРЕТКИ ВЛАШКИ ПРЕЗИМИЊА

МАЛОВИШТА, СЕЛО СО РЕТКА УБАВИНА И УШТЕ ПОРЕТКИ ВЛАШКИ ПРЕЗИМИЊА

Тесен асфалтен пат со дупки, како да е еднонасочен, нè води до единственото село распослано во границите на националниот парк Пелистер. Маловишта, одд ...
ВО СЕЛО ГОПЕШ, БИТОЛСКО СЕ ТАНЦУВАЛО КВАДРИЛ ПРЕД ЕДЕН ВЕК

ВО СЕЛО ГОПЕШ, БИТОЛСКО СЕ ТАНЦУВАЛО КВАДРИЛ ПРЕД ЕДЕН ВЕК

Гопешанецот Тодор Паѓанаки пред повеќе од еден век го предводел танцот квадрил, препознатлива забавна игра во тоа време за селото Гопеш во Битолско шт ...
ЈАНИС БУТАРИС СЕ ГОРДЕЕ СО ПРЕДЦИТЕ ВЛАСИ ОД КРУШЕВО

ЈАНИС БУТАРИС СЕ ГОРДЕЕ СО ПРЕДЦИТЕ ВЛАСИ ОД КРУШЕВО

Солунскиот градоначалник Јанис Бутарис пред 4 години првпат како градоначалник дојде во официјална посета на Македонија и тогаш ја македонската јавнос ...
ШАРЕНИТЕ ГИ СТАВИЈА ВО КАФЕЗ АБОЛИЦИРАНИТЕ

ШАРЕНИТЕ ГИ СТАВИЈА ВО КАФЕЗ АБОЛИЦИРАНИТЕ

Кафез во кој се затворени аболицираните ја предводи колоната демонстранти која се движи кон Владата. Пред да тргнат, демонстрантите ставија кукли со л ...
ШАРЕНИТЕ НА ВЛАШКИ ПОРАЧУВААТ „НЕ ЗА КРИМИНАЛОТ, НЕ ЗА АБОЛИЦИЈАТА“

ШАРЕНИТЕ НА ВЛАШКИ ПОРАЧУВААТ „НЕ ЗА КРИМИНАЛОТ, НЕ ЗА АБОЛИЦИЈАТА“

Вечерашната шарена револуција е посветена на Власите во Македонија по повод 23 мај, Денот на Власите. Централниот транспарент е на влашки и порачу ...
10 / 10 НАПИСИ