Таг: архитектура

1 219 / 19 НАПИСИ
ГЕРМАНИЈА СЛАВИ 100 ГОДИНИ НА СЛАВНАТА ШКОЛА ЗА ДИЗАЈН БАУХАУС

ГЕРМАНИЈА СЛАВИ 100 ГОДИНИ НА СЛАВНАТА ШКОЛА ЗА ДИЗАЈН БАУХАУС

Со повеќе од 700 настани во текот на целата година, Германија ќе ја слави 100-годишнината од основањето на славната школа за дизајн Баухаус. Баухаус д ...
РУСКИОТ МИГРАНТ СОЛОНЦЕВ ГИ ПРОЕКТИРАЛ НАЈУБАВИТЕ КУЌИ ВО ВЕЛЕС

РУСКИОТ МИГРАНТ СОЛОНЦЕВ ГИ ПРОЕКТИРАЛ НАЈУБАВИТЕ КУЌИ ВО ВЕЛЕС

Во центарот на Велес, на неколку десетини метри оддалеченост са наоѓаат едни од најубавите куќи, примероци на старата велешки архитектура. Улицата го ...
ПОШТАТА ВО СКОПЈЕ МЕЃУ ДЕЛАТА НА ИЗЛОЖБАТА ЗА ЈУГОСЛОВЕНСКАТА АРХИТЕКТУРА ВО МОМА ЊУЈОРК

ПОШТАТА ВО СКОПЈЕ МЕЃУ ДЕЛАТА НА ИЗЛОЖБАТА ЗА ЈУГОСЛОВЕНСКАТА АРХИТЕКТУРА ВО МОМА ЊУЈОРК

Музејот на современата уметност (MоMA) во Њујорк објави дека летово ќе има изложба која ја истражува архитектурата на поранешна Југославија. „Кон бето ...
МОДЕРНАТА АРХИТЕКТУРА ДО ПРЕД „СКОПЈЕ 2014 “ НА ИЗЛОЖБА ВО ВИЕНА

МОДЕРНАТА АРХИТЕКТУРА ДО ПРЕД „СКОПЈЕ 2014 “ НА ИЗЛОЖБА ВО ВИЕНА

Архитектонското наследство во Скопје во периодот од 1945 до 1991 година е тема на изложбата „Скопје- Архитектурата во македонски контекст“ , која сино ...
НИЕДЕН АКАДЕМИК НЕ СЕ ПОЈАВИ НА ИЗЛОЖБАТА ЗА БОРИС ЧИПАН, АРХИТЕКТОТ НА МАНУ, БИСЕР НА МОДЕРНАТА НА БАЛКАНОТ

НИЕДЕН АКАДЕМИК НЕ СЕ ПОЈАВИ НА ИЗЛОЖБАТА ЗА БОРИС ЧИПАН, АРХИТЕКТОТ НА МАНУ, БИСЕР НА МОДЕРНАТА НА БАЛКАНОТ

На отворањето на изложбата „Борис  Чипан: по трагите на еден модернист“ во Музејот на Град Скопје, иако во чест на архитектот на зградата на Македонск ...
МОДАТА И ЕНТЕРИЕРОТ КАКО ЕДНА ЦЕЛИНА ВО БРЕНДОТ „ИСКРА & ЛИДИЈА“ НА СКОПСКАТА НЕДЕЛА НА ДИЗАЈНОТ

МОДАТА И ЕНТЕРИЕРОТ КАКО ЕДНА ЦЕЛИНА ВО БРЕНДОТ „ИСКРА & ЛИДИЈА“ НА СКОПСКАТА НЕДЕЛА НА ДИЗАЈНОТ

Архитектката Искра Јанковска Михајловска и дизајнерката Лидија Георгиева ги здружија своите сили, талент, искуство и знаење во заедничката колекција „ ...
РАБОТИЛНИЦА ЗА ЧИТАЊЕ УРБАНИСТИЧКИ ПЛАНОВИ УТРЕ ВО БУЊАКОВЕЦ

РАБОТИЛНИЦА ЗА ЧИТАЊЕ УРБАНИСТИЧКИ ПЛАНОВИ УТРЕ ВО БУЊАКОВЕЦ

Здружението на граѓани Плоштад Слобода утре во Железничката зграда во Буњаковец во Скопје организира работилница за читање урбанистички планови. Посет ...
МАКЕДОНСКИ АРХИТЕКТИ СО „НИЧИЈА ЗЕМЈА“ НА ВЕНЕЦИСКОТО БИЕНАЛЕ

МАКЕДОНСКИ АРХИТЕКТИ СО „НИЧИЈА ЗЕМЈА“ НА ВЕНЕЦИСКОТО БИЕНАЛЕ

Четворица млади архитекти од Скопје, Стојан Павлески, Иван Симеонов, Ѓорѓи Радовановиќ и Љупчо Тасевски со проектот „Ничија земја“ ќе ја претстават Ма ...
АРХИТЕКТОНСКОТО БИЕНАЛЕ ПОСВЕТЕНО НА ОЖИВУВАЊЕ НА ПОЛУМРТВИТЕ ОБЈЕКТИ

АРХИТЕКТОНСКОТО БИЕНАЛЕ ПОСВЕТЕНО НА ОЖИВУВАЊЕ НА ПОЛУМРТВИТЕ ОБЈЕКТИ

Oсумнаесеттото Биенале на македонската архитектура БИМАС 2016 во организација на Асоцијацијата на архитекти на Македонија (ААМ) почнува вечерва. На ...
1 219 / 19 НАПИСИ