Таг: Дебрца

ШТРКОВИ СВИЈА 20 ГНЕЗДА ВО СЕЛОТО БЕЛЧИШТА, ОПШТИНАТА ИМ ПОМАГА ДА ОПСТАНАТ

ШТРКОВИ СВИЈА 20 ГНЕЗДА ВО СЕЛОТО БЕЛЧИШТА, ОПШТИНАТА ИМ ПОМАГА ДА ОПСТАНАТ

Во селото Белчишта, центар на Општината Дебрца, штркови свија 20 гнезда. Појавата на овие грациозни птици ги израдува жителите на селото кои несебично ...
ВО ОХРИД И ДЕБРЦА ВЕЌЕ НЕМА БОЛНИ ОД КОВИД-19, СИТЕ 15 СЕ ИЗЛЕКУВАНИ

ВО ОХРИД И ДЕБРЦА ВЕЌЕ НЕМА БОЛНИ ОД КОВИД-19, СИТЕ 15 СЕ ИЗЛЕКУВАНИ

Од денеска, во општините Охрид и Дебрца веќе нема активни случаи на КОВИД-19. Сите 15 лица кои беа позитивни на коронавирус од почетокот на епидемијат ...
КАЈ СЕЛОТО ТРЕБЕНИШТА ОТКРИЕН СРЕДНОВЕКОВЕН ГРАД ПО КОЈ СЕ ТРАГАЛО ПОЛОВИНА ВЕК

КАЈ СЕЛОТО ТРЕБЕНИШТА ОТКРИЕН СРЕДНОВЕКОВЕН ГРАД ПО КОЈ СЕ ТРАГАЛО ПОЛОВИНА ВЕК

Кај селото Требеништа во Дебрца, научниците откриле остатоци од средновековен град по кој се трагало повеќе од половина век. „Археолошкиот локалитет ...
ТРАГАЧИТЕ ПО ЗЛАТО РАСКОПУВААТ НИВИ ВО ДЕБРЦА ОТИ ОВЧАРИТЕ ЗА МАЈТАП ИМ ОСТАВААТ ЗНАК НА КАМЕН

ТРАГАЧИТЕ ПО ЗЛАТО РАСКОПУВААТ НИВИ ВО ДЕБРЦА ОТИ ОВЧАРИТЕ ЗА МАЈТАП ИМ ОСТАВААТ ЗНАК НА КАМЕН

Овчари во Дебрца од забава длабат знак на камен на нивата каде што го чуваат стадото, а потоа на трагачите по злато од блиското село им јавуваат за то ...
ВО ДЕБРЦА ОДБЕЛЕЖАНИ 76 ГОДИНИ ОД ИЗДАВАЊЕТО НА МАНИФЕСТОТ НА ГЛАВНИОТ ШТАБ НА НОВ И ПОМ

ВО ДЕБРЦА ОДБЕЛЕЖАНИ 76 ГОДИНИ ОД ИЗДАВАЊЕТО НА МАНИФЕСТОТ НА ГЛАВНИОТ ШТАБ НА НОВ И ПОМ

Во селото Црвена Вода, Општина Дебрца, вчера беа одбележани 76 години од издавањето на Манифестот на Главниот штаб на НОВ и ПОМ. На големиот собир при ...
„СИТЕ СВЕТИИ” ВО ДЕБРЦА, ЕДИНСТВЕН МАНАСТИР НА БАЛКАНОТ ПОСВЕТЕН НА СИТЕ СВЕТИТЕЛИ, НЕКОЛКУ ДЕНА Е БЕЗ ВОДА

„СИТЕ СВЕТИИ” ВО ДЕБРЦА, ЕДИНСТВЕН МАНАСТИР НА БАЛКАНОТ ПОСВЕТЕН НА СИТЕ СВЕТИТЕЛИ, НЕКОЛКУ ДЕНА Е БЕЗ ВОДА

Манастирот „Сите светии” во селото Лешани, Дебрца, единствен на Балканот кој им е посветен на сите светители, неколку дена е без вода, соопштија од ма ...
ДЕБРЦА ЈА ЗНААТ ПО ТРЕБЕНИШКИТЕ МАСКИ, А СЕГА ЌЕ СЕ ОТКОПУВААТ И ДРЕВНИ ГРАТЧИЊА

ДЕБРЦА ЈА ЗНААТ ПО ТРЕБЕНИШКИТЕ МАСКИ, А СЕГА ЌЕ СЕ ОТКОПУВААТ И ДРЕВНИ ГРАТЧИЊА

Општина Дебрца, која во светот на археологијата е позната по требенишките златни маски откриени пред сто години, сега ќе откопува и древни гратчиња, в ...
ОХРИД И ДЕБРЦА ЌЕ СЕ НАТПРЕВАРУВААТ КОЈ ПРАВИ ПОУБАВО ЃОМЛЕЗЕ

ОХРИД И ДЕБРЦА ЌЕ СЕ НАТПРЕВАРУВААТ КОЈ ПРАВИ ПОУБАВО ЃОМЛЕЗЕ

Охрид и селото Годивје во Дебрца летово ќе се натпреваруаат кој ќе направи поубаво ѓомлезе и кој ќе привлече повеќе натпреварувачки и посетители. В не ...
8 / 8 НАПИСИ