Таг: Преспанско езеро

1 2 3 438 / 38 НАПИСИ
БИТОЛЧАНИ ПУШТИЈА БРОД ВО ПРЕСПАНСКО ЕЗЕРО ПО ДВЕ ГОДИНИ ГРАДЕЊЕ

БИТОЛЧАНИ ПУШТИЈА БРОД ВО ПРЕСПАНСКО ЕЗЕРО ПО ДВЕ ГОДИНИ ГРАДЕЊЕ

Со кршење шише шампањско од палубата за среќна пловидба, бродот „Теодора“ вчера за првпат заплови низ водите на Преспанското Езеро. Ова е првиот брод ...
КОЛИ И ТРАКТОРИ ВОЗАТ ПО НОВАТА ВЕЛОСИПЕДСКА ПАТЕКА ВО ПРЕСПА, КАЗНИ НЕМА

КОЛИ И ТРАКТОРИ ВОЗАТ ПО НОВАТА ВЕЛОСИПЕДСКА ПАТЕКА ВО ПРЕСПА, КАЗНИ НЕМА

Автомобили и трактори минуваат низ новата патека која Општина Ресен ја најави како пешачко-велосипедска, изградена крај Преспанското Езеро тргнувајќи ...
СЕ СУШИ РЕТКАТА ШУМА ОД ФОЈА НА ГОЛЕМ ГРАД ВО ПРЕСПА

СЕ СУШИ РЕТКАТА ШУМА ОД ФОЈА НА ГОЛЕМ ГРАД ВО ПРЕСПА

Се суши ендемската шума од зимзеленото автохтоно дрво фоја на островот Голем Град во Преспанското Езеро. Оваа природна реткост е загрозена од изметот ...
СО 5 МИЛИОНИ ДОЛАРИ НА УНДП И ШВАЈЦАРИЈА ЗА СПАС НА ЕЗЕРОТО, ПЕЛИКАНИТЕ ЗА ПРВПАТ ЌЕ МОЖЕ ДА СЕ ГНЕЗДАТ ВО ПРЕСПА

СО 5 МИЛИОНИ ДОЛАРИ НА УНДП И ШВАЈЦАРИЈА ЗА СПАС НА ЕЗЕРОТО, ПЕЛИКАНИТЕ ЗА ПРВПАТ ЌЕ МОЖЕ ДА СЕ ГНЕЗДАТ ВО ПРЕСПА

Заштитен е опстанокот на пеликанот во Преспа, а еколозите се надеваат дека оваа птица во иднина ќе ги свие и првите гнезда од македонската страна на Е ...
СО 15 МИЛИОНИ ДОЛАРИ УНДП И ШВАЈЦАРИЈА ГО СПАСИЈА ПРЕСПАНСКОТО ЕЗЕРО

СО 15 МИЛИОНИ ДОЛАРИ УНДП И ШВАЈЦАРИЈА ГО СПАСИЈА ПРЕСПАНСКОТО ЕЗЕРО

Спасено е Преспанското Езеро од деградација, вратен е животот на автохтоните риби и заштитен опстанокот на далматинскиот пеликан и големиот фонд на пт ...
ПЕСТИЦИДИТЕ СОЗДАДОА РИБА МУТАНТ ВО ПРЕСПАНСКОТО ЕЗЕРО

ПЕСТИЦИДИТЕ СОЗДАДОА РИБА МУТАНТ ВО ПРЕСПАНСКОТО ЕЗЕРО

Во Преспанското Езеро плива риба мутант, a за тоа многу малку се знае надвор од научната јавност, вели угледен професор од Охрид кој прв ја документир ...
СЕ ВРАЌА ЖИВОТОТ ВО ПРЕСПАНСКОТО ЕЗЕРО

СЕ ВРАЌА ЖИВОТОТ ВО ПРЕСПАНСКОТО ЕЗЕРО

Запира трендот на деградација Преспанското Езеро, постепено се обновуваат природните функции на езерото, а забележано е подобрување на квалитетот на в ...
ВО ПРЕСПА ПРВПАТ СЕ ОДРЖУВА ПЛИВАЧКИ МАРАТОН

ВО ПРЕСПА ПРВПАТ СЕ ОДРЖУВА ПЛИВАЧКИ МАРАТОН

Во Преспа денеска првпат се одржува пливачки маратон, кој е дел од Македонскиот куп во далечинско пливање во организација на Пливачката федерација на ...
1 2 3 438 / 38 НАПИСИ